Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

IMENOVANJE

Dejanović: Miljko Ristić je novi direktor KCS!

Autor: Ekipa Alo! | 02.11.2012 - 00:11:00h | Komentara: 1

Kardiohirurg Instituta za kardiovaskularne bolesti Kliničkog centra Srbije (KCS) dr Miljko Ristić na sledećoj sednici Vlade biće imenovan za novog direktora Kliničkog centra Srbije, potvrdila je ministarka Slavica Đukić Dejanović. Vlada Srbije sutra će zvanično potvrditi ovo imenovanje. Dejanović je takođa najavila da se razmišlja o ukidanju marži na lekove kako bi pacijenti koji kupuju lekove bili u povoljnijoj poziciji i ne bi plaćali skupe medikamente

Slavica Đukić Dejanović

Odluka Slavica Đukić Dejanović | Foto: FoNet

"Dosadašnji direktor je podneo ostavku, a videćemo sutra na sednici vlade koga ćemo izabrati", rekla je Đukić Dejanović, gostujući na RTS-u.

Navodeći da direktore kliničkih centara predlaže ministar, ona je na pitanje da li su tačni navodi da je kandidat za mesto direktora KCS prof. dr Miljko Ristić, odgovorila: "Dobro ste čuli".

Ukidanje marže na lekove!

Ministarka zdravlja rekla je da se razmišlja o uvođenju takozvane cene usluge, budući da je primećeno da su sa maržama koje iznose oko 12 odsto pojedini farmaceuti motivisaniji da prodaju skuplje lekove, što se odražava na finansijsko stanje pacijenta. Đukić Dejanović je ponovila da će od 1. januara iduće godine biti omogućeno da pacijenti pod istim uslovima "podižu" lek na recept kako u državnoj, tako i u privatnoj apoteci.

"Ministar predlaže direktore kliničkih centara, a vlada ih bira, dok direktore bolnica postavlja ministar", precizirala je Đukić Dejanović.

Ona je dodala da sve direktore koji su u mandatu nije i nema nameru da dira, izuzev onih koji su bili postavljeni na ta mesta kao vršioci dužnosti.

Ministarka je objasnila da je procedura za postavljenje direktora bolnica takva da Upravni odbor predloža direktore i dodala da su ti predlozi, ukoliko nema nikakvih dilema, za nju bili obavezujući.

Đukić Dejanović, koja je i funkcioner Socijalističke partije Srbije, rekla je i da je "nekoliko direktora postavila, ali da ne veruje da je bilo ko od njih iz SPS-a, jer bi ga poznavala".

Dosadašnji generalni direktor Kliničkog centra Srbije prof. dr. Đordje Bajec podneo je 30. oktobra neopozivu ostavku na to mesto, a odluku je doneo pred sam kraj mandata.

Mediji su ranije objavili da je kandidat za novog direktora KCS prof. dr Miljko Ristić, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Ministarka je navela i da će će se regulisati organizacija dopunskog rada budući da, na primer, neke struke kao što su radiolozi ne smeju dnevno raditi duže od šet sati zbog zračenja.


Govoreći o privatnoj praksi, ona je istakla da će biti omogućeno da RFZO sklapa ugovore sa ustanovama koje imaju odgovarajuće uslove za rad ukoliko u državnoj usanovi ne može da se obavi neka usluga.


- Moramo menjati Zakon o zdravstvenoj zaštiti i Zakon o zdravstvenom osiguranju - rekla je Đukić Dejanović i dodala da se radi na promenama svih spornih članova koji se moraju drugačije formulisati.


Ona je navela i da će zapošljavanje radnika u zdravstvenim ustanovama ubuduće biti regulisano tako da se oni zapošljavaju isključivo preko konkursa koji će biti javan.


Upitana za rekonstrukciju kliničkih centara ministarka je rekla da se nakon što je stupila na dužnost suočila sa tim da projektna jedinica za sedam godina nije uspela da završi projekte i da je to nedopustivo.


"Početkom januara očekuje se da će početi rekonstrukcija u Kliničkom centru Niš, a potom i radovi u Novom Sadu, pa i Kragujevcu", rekla je Đukić Dejanović.


Govoreći o listama čekanja, ona je navela da stanje nije zavidno i da one postoje svuda, ali da su podaci koji su dostupni, a koji pokazuju da se neke operacije zakazuju godinama unapred "više karikatura" i da ne opisuju realno stanje.

Novi direktor Kliničkog centra Srbije

Kardiohirurg Instituta za kardiovaskularne bolesti KCS dr Miljko Ristić na sledećoj sednici Vlade biće imenovan za novog direktora Kliničkog centra Srbije, potvrdila je ministarka Slavica Đukić Dejanović. Dr Miljko Ristić je tim povodom izjavio za „Blic“:

Miljko Ristić

Miljko Ristić | Foto: Blic

- Moje imenovanje treba da bude na nekom od narednih zasedanja Vlade.Već samo pominjanje da sam kandidat za takav položaj za mene je priznanje, odgovornost, ali i dužnost. Za moje imenovanje postoji načelna saglasnot Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije, iako nisam njihov član. Ugledni kardiohirurg je najavio da će, ukoliko postane direktor Kliničkog centra, doći do značajnijeg pomaka u vezi sa transplantacijama srca, ali i u sređivanju lista čekanja za kardiohirurške operacije.
Poslednji komentari
  • DSV Vreme: 02.11.2012 11:25h

    E gospodjo ministarka ovo se zove "PRAVNO NASILJE" .Smenjeni covek NIJE cekao stan od drzave vec je isao u Afriku da radi dve godine da bi ga kupio .KCS JE NJEGOVO DELO ,a ne vase i vase stranke ,SRAMOTA je smenjivati coiveka KOJI NE MISLI KAO VI .Ja sam daleko od Beopgrada i znam ga jer je radeci za EP bio posten covek.Podizao je posrnuli KCS i sad "sut u d..." -SRAMNO!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP