Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
ALO! Aktuelno

Prvi put u Srbiji - fakultet za medicinske sestre!

Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu od oktobra uvodi nastavu osnovnih akademskih studija Sestrinstvo, ...

  • noname Vreme: 04.10.2014 15:36h

    Sve je to lepo kad se cuje,ali konkretno,onima koji yavrse to nista ne znaci. Zavrsio sam strukovnu specijalizaciju u Zemunu, ali to niko ne priznaje. U komori medicinskih tehnicara kazu da to ministarstvo treba da resi, da se usvoje koeficijenti, prepozna u sistemu ono sto je drzava akreditovala,naplatila a one koji su zavrsili degradirala. Kad moze da se naplati, mora i da se prizna. Strazbur je na vidiku, izlgeda da druge nema...

    Preporuka čitalaca: +14 - 0

  • Mile Vreme: 23.09.2014 11:03h

  • Marija Vreme: 22.09.2014 20:04h

    KOJA SRAMOTA! U NOVOM SADU POSTOJI CAK I DOKTORAT ZA MEDICINSKE SESTRE .. VELIKO RAZOCARENJE ZA NOVINARE I DRZAVU .

    Preporuka čitalaca: +14 - 1

  • JelenanNenad Brkic Vreme: 22.09.2014 15:03h

    Jadna zemljo,samo bi da skolujes i uzimas pare,a posle nema sistematizacije za nova zvanja,kao ni licence,ni plate ili u najboljem slucaju 1500 din veca plata za 3,4 godine rada,truda i ucenja,pa kad povratiti skolarinu,kad osedis,ako si na vreme zavrsio.Sve bi to bilo divno,kad bi u ovoj zemlji cenili obrazovane ljude i pravili razliku izmedju kupljenih i pravih diploma i kad bi se stvarno po tim skolama nesto i naucilo,jer obicno bude,ko ima pare,taj se i skoluje,a oni koji uce i hoce da rade,obicno te pare nemaju,pa ce,ako ikako nadju posao,da od 19 godina rintaju do 65,po novom zakonu,pod uslovom da ih ne sutnu,za platu od 30.000 din,sa visokim skolama,ako im neki novi i to ne smanje,pa ko prezivi,pricace.

    Preporuka čitalaca: +16 - 0

  • fakultetski obrazovana medicinska sestra Vreme: 22.09.2014 11:02h

    Da ne govorim o novčanoj nadoknadi za radna mesta na kojima, koliko god visok stepen obrazovanja imali, može da vam se plati najviše kao Višoj medicinskoj sestri (koja da ponovim više ne postoji) tako da su svima nama strukovnim medicinskim sestrama ili fakultetski obrazovanim praktično "lažirani" radni papiri jer ustanove zbog neregulisanog zakona nemaju drugo rešenje za nas "ovakve slučajeve"...A hoće se napredak u zdravstvu i državi...neće moći baš. A jedva čekam da "inspektori" evropske unije stignu i do tog segmenta, živo me zanima kakvo će objašnje nje dati zašto godinama nisu usaglasili zakon sa obrazovnim sistemom...I nikada neću reći mlađoj obrazovanoj koleginici da sa svojom diplomom i iskustvom ne ode u inostranstvo zato što se u ovoj zemlji uopšte ne isplati biti patriota kao što sam ja goinama bila i zbog toga ostala ovde. By the way, plata će mi sa najnovijim smanjenjima biti ispod 40.000 din. ....

    Preporuka čitalaca: +20 - 0

  • fakultetski obrazovana medicinska sestra Vreme: 22.09.2014 11:01h

    Ja sam fakultetski obrazovana iz oblasti Sestrinstva i radim na visokom rukovodećem mestu a imam još uvek samo licencu sa srednjom medicinskom školom jer postoji najviše licenca sa Višom školom (koja u sistemu obrazovanja ne postoji od 2007. čini mi se), nisu stigli ni do Visoke strukovne škole sa licencama a kamoli do fakulteta za medicinske sestre koji ja imam pa tako da bih uopšte radila kao medicinska sestra morala sam da pristanem da ostanem na licenci sa srednjom školom...Tako mi ulažemo svoj novac u školovanje a država ćuti i godinama ne čini ništa da izjednači obrazovni sistem sa zdravstvenim. Ministarstvo zdravlja je gluvo za tako važan i najbrojniji segment zdravstva, ako gledamo kroz broj zaposlenih (oko 80 000 medicinskih sestara u Srbiji) i ne znam kako misle u Evropu sa ovakvom nezainteresovanošću za problem koji i može i ne može da se reši preko noći.

    Preporuka čitalaca: +15 - 0

  • fakultetski obrazovana medicinska sestra Vreme: 22.09.2014 10:59h

    Poštovani, Kao što vidite u prethodnim komentarima fakultetza medicinske sestre pri državnom Univerzitetu postoji u Novom Sadu, a takođe postoji u Beogradu i privatni Fakultet zdravstvenih nauka sa smerom Sestrinstvo na kome medicinske sestre stiču osnovno akademsko obrazovanje i zvanje diplomirana medicinska sestra i takođe ima "prolaz" ka Novosadskom fakultetu za master studije i dalje...Dakle, oko 10 godina unazad medicinske sestre imaju gde da se školuju više od Visokog strukovnog obrazovanja ili specijalizacija ali ogroman problem koji država ne vidi je što naše medicinske sestre žive u državi koja te diplome ne prepoznaje u zakonu i što još nema licenci u Komori medicinskih sestara Srbije za visoko obrazovane i fakultetski obrazovane medicinske sestre.

    Preporuka čitalaca: +14 - 2

  • Tamara Vreme: 21.09.2014 23:04h

    Fakultet postoji vec 11 godina, kako u Novom Sadu tako i u Kosovskoj Mitrovici. Kako je u ovoj zemlji sve nakaradno, pa nazalost i skolstvo (vidimo i novinarstvo), svrseni studenti na tim fakultetima imaju samo drtugo zvanje. Ne razumem zasto ste izbegli ove cinjenice pri pisanju ovog teksta? Mozda Vam je tako receno ili prosto niste bili zainteresovani...

    Preporuka čitalaca: +11 - 0

  • Maja Sekuliuć Vreme: 21.09.2014 22:31h

    Poštovani, Očigledno da ste loše informisani, fakultet za sestre postoji već dugi niz godina u Novom Sadu na Medicinskom fakultetu. Čak smo bili domaćini Evropske studentske asocijacije pre dve godine, gde se raspravljalo na temu "Bezbedna sestrinska praksa i bezbednost pri radu". Dvanaest zemalja učesnica (zapadna i severna Evropa)! Ono o čemu trebate pisati jeste da ne postoje licence za rad za pomenuti obrazovni kadar... Pozdrav!

    Preporuka čitalaca: +18 - 0

  • vasilea Vreme: 21.09.2014 21:04h

    Bas svasta. Jednog dana za sve ce biti potreban fakultet.

    Preporuka čitalaca: +1 - 14

  • Novosadjanka Vreme: 21.09.2014 20:44h

    Postovana redakcijo, pre objavljivanja neke vesti bi bilo dobro da je proverite. Ovo nije prvi fakultet za medicinske setre u Srbiji. Na Medicinskom fakultetu Novom Sadu postoji studij za sestre od 2004. godine. Traje 4 godine, skolovanje se odvija po programu Bolonje i obuhvata 240 ESPB bodova. Svake godine se upisuje i skoluje 70 studenta iz budzeta Republike Srbije. Znaci, fakultet postoji 10 godina pa bi bilo dobro kada bi informaciju i gresku ispravili i objavili.

    Preporuka čitalaca: +9 - 0

  • Jelena Vreme: 21.09.2014 19:54h

    Poštovana neobaveštena gospodo, Fakultet za medicinske sestre postoji već 10 godina na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu.

    Preporuka čitalaca: +8 - 0

  • Visoko obrazovana medicinska sestra Vreme: 21.09.2014 17:43h

    Poštovani, pre nego što napišete članak, prverite činjenice. Takav fakultet, odnosno smer (i akademske i strukovne studije zdravstvene nege) pri Medicinskom fakultetu postoji već 11 godina u Novom Sadu. Postoje i Diplomske akademske studije zdravstven nege - master, pri istom fakultetu. Džaba! Ministarstvo zdravlja R. Srbije to zanimanje ne prepoznaje u Srbiji, dok pola sveta oberučke prihvata naše diplome!!!

    Preporuka čitalaca: +11 - 0

  • Milena Jerkov Vreme: 21.09.2014 16:43h

    Šta biva sa nama koji smo diplomirali i završili speciijalizaciju na Visokoj zdravstvenoj skoli strukovnih studija u Zemunu, do sad (više od pola veka) referentnoj ustanovi za obrazovanje medicinskih sestara? Ministarstvo zdravllja ignoriše naše postojanje?!

    Preporuka čitalaca: +10 - 0

  • MARINA Vreme: 21.09.2014 15:49h

    VRLO MUDRO,SAMO MI NIJE JASNO ZASTO BI NEKO UPISAO FAKULTET ZA SESTRE KOJI TRAJE 4 GODINE A NE MEDICINSKI FAKULTET KOJI TRAJE 5 GODINA,MISLIM DA BI TREBALO ZABRANITI MOGUĆNIST DA SE VANREDNO ZAVRSI SREDNJA MEDICINSKA SKOLA

    Preporuka čitalaca: +0 - 13

  • Mirjana Vreme: 21.09.2014 15:10h

    120.000 Hiljada skolarina!!!!!!plate smanjene-penzija...OD CEGA SKOLOVATI DETE???????

    Preporuka čitalaca: +9 - 0

Ostavite vaš komentar

Pravila za pisanje komentara
Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP
?>