Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NAPREDNIJE ŠKOLOVANJE OD OKTOBRA

Prvi put u Srbiji - fakultet za medicinske sestre!

Autor: Tanjug | 21.09.2014 - 13:41:00h | Komentara: 15

Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu od oktobra uvodi nastavu osnovnih akademskih studija Sestrinstvo, program koji će omogućiti medicinskim sestrama da steknu akademsko zvanje ali i da nastave školovanje na master i doktorskim studijama, kao i da se bave profesorskim ili naučno-istraživačkim radom.

bolnica

Foto: Profimedia

Srbija prvi put uvodi ovakve studije, upis kandidata je u toku, a prijemni će biti održan narednih dana. Fakultet upisuje 48 samofinansirajućih studenata, školarina je 120.000 dinara, a nastava kreće 6. oktobra.

Školovanje traje četiri godine, osam semestara, i po završetku se stiče naziv diplomirana medicinska sestra, rekla je Tanjugu koordinatorka programa prof. dr Dejana Vuković istakavši da su studije bazirane na najnovijim pristupima sestrinskoj struci, savremenim istraživanjima i bogatoj stručnoj literaturi.

"Studije su za one koji su ambiciozni, žele da se posvete sestrinskom pozivu i da rade na kvalitetniji način", rekla je dr Vuković i navela da će program, izmedju ostalog, doprineti poboljšanju čitavog zdravstvenog sistema i zdravstvene nege, na korist pacijenata.

Odgovarajući na pitanje zašto su potrebne Sestrinske studije i zašto student ne bi upisao medicinu, ako se već odlučio da studira i gde je ustvari razlika, Vuković je podsetila da je lekar posvećen lečenju a sestra nezi.

Sestrinske studije će, kako kaže, omogućiti da se u Srbiji na bolji način počne raditi na razvoju i podizanju kvaliteta nege, koji mora da sledi evropske standarde u procesu lečenja pacijenta.

"Lekar i sestra su tim, a kvalitetna nega važan dopunski elemenat za uspešno lečenje", rekla je ona, dodajući da sestre ne rade samo sa bolesnim ljudima nego i sa zdravom populacijom. Trude se, kako kaže, da unaprede stil i kvalitet života i da promovišu zdravlje u zajednici.

Profesorka Vuković podseća i da je za sestre veoma važna komunikacija.
Istaživanja su pokazala da se pacijanti najviše žale na neljubaznost medicinskog kadra, a posebno medicinskih sestara, i zato će tokom studija raditi i na edukaciji za kvalitetnu komunikaciju, poštovanje, empatiju, strpljenje, kada je pacijent u pitanju.

Jedna od prednosti programa je što medicinske sestre sa fakultetskom diplomom mogu biti deo menadžmenta u svojoj ustanovi, tako da će sestra sa akademskim zvanjem moći da bude i na čelu zdravstvene institucije.
Studentima će biti omogućena i saradnja sa nastavnicima i studentima sa uglednih evropskih univerziteta, gde se ovakve studije odavno sprovode, rekla je Vuković i dodala da je program sačinjen u saradnji sa nekoliko vodećih evropskih univerziteta.

Ekipa Tanjuga zatekla je buduću studentkinju Sestrinstva Natali Cvetanović u Studentskoj službi fakulteta dok je predavala dokumenta za upis.

Istakavši da je oduševljena što su uvedene studije Sestrinstva, ona je navela da će joj predavanja pomoći da stekne više znanje i time da kvalitetnije pomogne pacijentima.

"Očekujem više znanja, bolju praksu, bolju mogućost organizovanja posla", rekla je Cvetanović Tanjugu nadajući se da sa tom diplomom neće morati da ode u inostranstvo, da će ostati u Srbiji, ukoliko se, kako je navela, država malo više potrudi u vezi sa unaredjivanjem zdravstva u celini.

Takodje, od fakulteta očekuje, pošto je zaposlena a pretpostavlja da će na programu biti puno kolega koji takodje rade, da izadje u susret što se tiče uskladjivanja predavanja, vežbi.
Poslednji komentari
  • Mirjana Vreme: 21.09.2014 15:10h

    120.000 Hiljada skolarina!!!!!!plate smanjene-penzija...OD CEGA SKOLOVATI DETE???????

  • MARINA Vreme: 21.09.2014 15:49h

    VRLO MUDRO,SAMO MI NIJE JASNO ZASTO BI NEKO UPISAO FAKULTET ZA SESTRE KOJI TRAJE 4 GODINE A NE MEDICINSKI FAKULTET KOJI TRAJE 5 GODINA,MISLIM DA BI TREBALO ZABRANITI MOGUĆNIST DA SE VANREDNO ZAVRSI SREDNJA MEDICINSKA SKOLA

  • Milena Jerkov Vreme: 21.09.2014 16:43h

    Šta biva sa nama koji smo diplomirali i završili speciijalizaciju na Visokoj zdravstvenoj skoli strukovnih studija u Zemunu, do sad (više od pola veka) referentnoj ustanovi za obrazovanje medicinskih sestara? Ministarstvo zdravllja ignoriše naše postojanje?!

  • Visoko obrazovana medicinska sestra Vreme: 21.09.2014 17:43h

    Poštovani, pre nego što napišete članak, prverite činjenice. Takav fakultet, odnosno smer (i akademske i strukovne studije zdravstvene nege) pri Medicinskom fakultetu postoji već 11 godina u Novom Sadu. Postoje i Diplomske akademske studije zdravstven nege - master, pri istom fakultetu. Džaba! Ministarstvo zdravlja R. Srbije to zanimanje ne prepoznaje u Srbiji, dok pola sveta oberučke prihvata naše diplome!!!

  • Jelena Vreme: 21.09.2014 19:54h

    Poštovana neobaveštena gospodo, Fakultet za medicinske sestre postoji već 10 godina na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP