Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
ALO! Aktuelno

„Šta ću ako moje dete bude bolesno?“

Ivana Krstić (34), majka troje dece, saznala je u dvanaestoj nedelji trudnoće, na redovnom pregledu ...

  • Iva Vreme: 25.07.2014 01:57h

    Draga Ivana, ja imam sincica od godinu dana koji ima Daunov sindrom. Imam 31 godinu. U trudnoci nista nije ukazivalo, sve je bilo u redu. Saznala sam tri dana nakon otpusta iz porodilista. Tada su nam doktori rekli otprilike sta je daun, i kuci smo preko neta saznali dosta, bili smo u soku. Mnogi su nas savetovali da ga ostavimo u ustanovu, medjutim, mi nismo takvi "ljudi". Prihvatili smo sve i sada posle godinu dana smo vise nego srecni sa njim. Dete kao dete. Nase je, mi i zaboravljamo na sve to. Toliko uzivamo sa njim i toliko nam je ulepsao zivot. Nije sve tako crno. 99% ljudi zapravo ne zna nista o tome. Odmaraj i uzivaj u trudnoci, ne mora ni da znaci da stvarno ima, kod mene je bilo suprotno, sve odlicno a ispalo da nije. Cakkk i da jeste, nemoj da patite, proslavite njegovo rodjenje i volite ga svim srcem imalo ono 46 ili 47 hromozoma. Ja vam zelim svu srecu i ljubav ovog sveta.

    Preporuka čitalaca: +4 - 0

  • Milan Vreme: 23.07.2014 08:32h

    Sramota, momentalni otkaz za refernta nabavke! Za Anu, Ivana ima 34 godine I jos ne spada u rizicnu grupu. Procitaj tekst pa tek onda pisi komentare sta bi ko trebao, pametnice nepismena.

    Preporuka čitalaca: +2 - 1

  • Jelena-BG Vreme: 23.07.2014 08:23h

    Ko je tebi Ana dao pravo da komentarises finansijsku I porodicnu situaciju Ivane Krstic!? Kako bi bilo da gledas svoja posla kada vec nemas sta pametno da kazes? Sta zamisljas ko si, najpametnija na svetu? Ovde se radi o rasulu u nasem zdravstvu I pored tolikih upozorenja od bele kuge a ne o Ivaninom finansijskom stanju koje je svakako Ivanina licna stvar. Tuzno je to sto se nama desava I tuzno je sto osobe kao sto je Ivana nemaju pomoc drzave. Ja sam se nadala da bar oko trudnica ne bi smelo da bude ovakvih propusta da nema reagensa pa da se zbog toga zena drzi toliko dugo u neizvesnosti. Drzi se Ivana!

    Preporuka čitalaca: +3 - 0

  • ana odgovor Vreme: 22.07.2014 22:44h

    Ana sram Vas i stid bilo. Da li mislite da Ivana ne zna koliko kostaju pelene i ostalo pored ova tri andjela sa slike? Kako Vas nije sramota da baljezgate kojesta a niste u koži ove hrabre žene? Ona je tražila ono što joj po zakonu pripada. Još jednom stidite se Vaših mudrih saveta iz Vašeg bezbednog sveta. Zbog takvih kao što ste Vi, pametnjakovica, smo tu gde jesmo. Ivana, samo napred i hrabro jer sreća prati hrabre a Vi to sigurno jeste. Svaka čast i verujem da će Vaši andjeli uskoro dobiti zdravo društvo.

    Preporuka čitalaca: +9 - 0

  • Milan Vreme: 17.07.2014 12:15h

    Za prvo dete sam bio lud i poplacao sve zive lekare jer su nam rekli da ce biti invalid *globalna hipotonija- da nece ono, nece, ovo, nece hodati. Isli smo na desetine pregleda sto u DB sto kod privatnika. Nadavali se para, dok sami nismo shvatili da mozda je samo trebalo otici kod tog privatnika koja je prva uspostavila pogresnu dijagnozu a onda sve po lancu - radi sigurnosti lekara i kolegijalnog odobravanja. Za drugo dete se nismo dali. Ovo ti je cetvrta beba i garantovano nikakav sindrom. Mozda si previse pricala o prethodnim trudnacama pa su ti nasli tacke nad kojim su izgradili pricu pogodnu za njih.

    Preporuka čitalaca: +2 - 0

  • Aca Vreme: 12.07.2014 07:36h

    "Ništa" nemaju u državnim bolnicama. Sve morate uraditi u privatnim laboratorijama gde rade ti isti doktori.Slučaj mog prijatelja. Supruga je ostala u drugom stanju, otišli kod ginekologa u državnu ambulantu. Ali sve ostale preglede su morali obavljati kod istog doktora u njegovoj privatnoj ordinaciji. Kada sam ga upitao zašto to radi, rekao je da mora kada je dete u pitanju ne žali da plati. A teška sirotinja je u pitanju, stanuju privatno sa 30.000 din plate. Jadnik je, uplašen za svoju bebu, prihvatio reket doktora hohštaplera. Kriminal, šta više reći.

    Preporuka čitalaca: +1 - 0

  • Srna Vreme: 09.07.2014 19:46h

    Ne plasi se 8vana. Idi sa svojim instinktom i uzivaj u trudnoci. I mene su lekari isprepadali da sam u rizicnoj grupi i traumirali,ali posle svih mojih istrazivanja,shvatila sam da je veci rizik da posle uzimanja uzorka plodove vode dozivim pobacaj,nego da se rodi dete sa hromozomskim abnormalnostima. Opustila sam se i verovala sebi. Tako i ti. Verovatno da koriste stare metode odredjivanja rizika. Pitaj za test dr Nikolaidisa.

    Preporuka čitalaca: +3 - 2

  • Ivona Vreme: 09.07.2014 18:51h

    Nadam se da je osoba koja se potpisala sa Novi Sad upravu. Meni je pre 11 godina posle kordo sinteze potvrdjeno da beba ima Daunov sindrom. To mi je inace bila treca beba posle dve zdrave i prave. Uradjen je prekid trudnoce. Bila sam 27 nedelja. Ne zelim nikome da mora kroz to da prolazi.

    Preporuka čitalaca: +7 - 0

  • zemun Vreme: 09.07.2014 16:33h

  • Ana Vreme: 09.07.2014 16:03h

    Zao mi je zene ali kao majka po 4-put trebala je da zna da sve zene starije od 35 pripadaju rizicnoj grupi. Da iz budzete bar je bilo tako pre par godina kako su meni objasnili oni dobijaju svega za 300 besplatnih analiza za celu srbiju. Prednost imaju zene koje vec imaju decu sa daunovim sindromom svi ostali su prinudjeni da plate u privatnim klinikama. Pa draga moja hrabra si kad radjas cetvrto sa tako malim primanjima. Svaka trudnoca nosi mogucnost pregleda biopsije horionskih cupica ili amniocinteze i biti trudan a nemati minimum 500 e ispod jastuka je utopija u Srbiji ja sam na privatnoj klinici platila pregled horionskih cupica 400 e i nisam se razvlacila po novinama i kukala . A sta ce biti kad rodis daj boze da ti je zdravo i veselo nisi prva gde su posumnjali pa se dete rodi zdravo. Ja pitam sledece ako nemas 150 za pregled sto je sad i jeftino cime ces ga hraniti i oblaciti pa znas li koliko kostaju pelene i decja hrana o drugome da ne pricamo.

    Preporuka čitalaca: +8 - 24

  • katarina Vreme: 09.07.2014 13:34h

    kao prvo down sindrom nije bolest.to je stanje sa kojim se živi,doduše malo sporije,ali relativno normalno...

    Preporuka čitalaca: +3 - 9

  • maja Vreme: 09.07.2014 13:04h

    Sramota za nase zdravstvo, Vucic sve to treba da pohapsi a svi najbolji dr I nacelnici odeljenja pola svog radnog vremena provode po privatnim klinikama pa pregled kod tog istog u tirsovoj ili inst.majka I dete cekate po dva meseca, sramota I uzas.

    Preporuka čitalaca: +9 - 0

  • Goran Vreme: 09.07.2014 12:38h

    Ništa novo... Kada je mojoj supruzi pre 5 godina urađena kiretaža lekar je bez trunke premišljanja meni u ruke dao plastičnu posudu sa onim što je trebalo da budu nša deca i poslao me u privatnu laboratoriju da se uradi genetska analiza koja košta 200 evra. Kada smo hteli da refundiramo dati novac, Višegradska nije htela da nam da napismeno da oni nisu mogli da urade analizu...

    Preporuka čitalaca: +3 - 0

  • Miljan Vreme: 09.07.2014 12:01h

    Moju suprugu su pre tri godine poradjali osamnaest sati, niko se za nju nije interesovao ni doktori ni babice, iskasapili su je najstrasnije na koju god kliniku je posle otisla svi su se pitali ko je tako nagrdi? Sve je to bilo zato sto nismo imali vezu odnosno nismo nikome dali pare! Sad idemo u Narodni front ali sa debelom vezom svaki pregled puna kesa a posle porodjaja zna se zelena. Nazalost ali tako je kako je i tu smo gde smo, a ne vidim da nesto mozemo da promenimo... za sada.

    Preporuka čitalaca: +6 - 1

  • nina Vreme: 09.07.2014 12:01h

    Niko u GAK nije ni za sta odgovoran . Ja kad sam bila trudna cesto sam se pitala kako je moguce da se tako nesavesno ponasaju prema trudnicama .Po mom misljenju to je zato jer niko nije kaznjen za svoje greske jer svi lekari koji tamo rade jedni druge stite. Cekaju i nista ne rade dok situacija ne postane kriticna i onda kao spasavaju .... Ali nekad se nista ne moze uciniti jer nije uradjeno na vreme. I onda svi tvrde da je uradjeno sve sto se moglo....A bebe umiru...

    Preporuka čitalaca: +7 - 0

  • cica Vreme: 09.07.2014 11:47h

    Mogla je da zatrazi potvrdu da ustanova nije u mogucnosti da joj pruzi tu uslugu, obavi pregled privatno i refundira novac od GAK-a. Mnogi pacijenti ne znaju nista o tome, a osoblje ne sme da im kaze jer se novac refundira od njihove ustanove.

    Preporuka čitalaca: +7 - 0

  • sneza Vreme: 09.07.2014 11:26h

    gospodjo niko koga znam,ni ja,nisu imali amnio u baku već u Palmotićevoj.greška vašeg doktora,zakazuje se početkom trudnoće.pošto sam amnio odbila,odlučila sam se za d4 koja nije invazivna metoda a ako radi stručnjak,daleko je sigurnija od amnio.naravno,to se desilo nakon sto je mojoj prijateljici amnio bila odlična a plod u petom mesecu na ultra zvuku sacuvaj Bože.

    Preporuka čitalaca: +3 - 3

  • Novi Sad Vreme: 09.07.2014 11:25h

    Ne brini, beba ti je 100% zdrava. Nema od dauna ništa! To je već proverena nova -najnovija fora za uzimanje para za analize Dauna. U NS znam nekoliko žena koje su bile totalno uplašene i u šoku i spremne na abortus zbog nalaza?! pa kad plate privatno150 eura, onda je sve ok. Svakoj drugoj saopšte to što i tebi.

    Preporuka čitalaca: +5 - 4

  • Bratanac Vreme: 09.07.2014 11:20h

    Jedino što mogu preporučiti ovoj mladoj ženi je da se ne sekira previše i ne pada u depresiju zbog najobičnijeg statističkog nalaza, za koji se u 95% slučajeva amniocentezom utvrdi da se radi o lažnom alarmu. Sama amniocenteza je invazivna metoda i moja supruga umalo nije izgubila dete pre par godina zbog toga što je došlo do cepanja tkiva materice prilikom uzimanja uzorka plodove vodice. 24 časa je trajala agonija zbog oticanja plodove vodice i dete je ostalo živo samo zahvaljujući Bogu i velikoj količini tečnosti koju je na silu unela u organizam. Nedostatak reagensa na klinici je stvar zbog koje bi neko u lancu nabavke morao da dobije otkaz...

    Preporuka čitalaca: +5 - 1

  • cica Vreme: 09.07.2014 10:37h

    To nije izolovan slucaj!I moju koleginicu su vratili sa istom procom.Uradila je amniocintrzu u Jevremovoj i platila 44000 dinara ali je sve zavrsila za 3 dana ukljucujuci i rezultate!Sramno je sto se te stvari i dalje ponavljaju!Ako oni nemaju reagense ko ih onda ima?

    Preporuka čitalaca: +8 - 0

  • Trudnica Vreme: 09.07.2014 10:27h

    "Ministarstvo zdravlja može da izvrši inspekciju, ako je trudnica zainteresovana". Jeste li vi normalni?! Da li je to jedina trudnica?

    Preporuka čitalaca: +12 - 0

Ostavite vaš komentar

Pravila za pisanje komentara
Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP
?>