Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

TRUDNICA STRAHUJE ZA ŽIVOT BEBE JER U GAKU NIJE MOGLA DA ZAKAŽE HITNU AMNIOCENTEZU

„Šta ću ako moje dete bude bolesno?“

Autor: Snežana Ivaneža | 09.07.2014 - 07:02:00h | Komentara: 20

Ivana Krstić (34), majka troje dece, saznala je u dvanaestoj nedelji trudnoće, na redovnom pregledu u Institutu za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj da je plod koji nosi u stomaku u grupi visokog rizika na Daunov sindrom.

„Kad sam bila u četvrtom mesecu, pitali su me da li želim da zadržim bebu, iako se još ne zna da li je bolesna“: Izveštaj lekara

„Kad sam bila u četvrtom mesecu, pitali su me da li želim da zadržim bebu, iako se još ne zna da li je bolesna“: Izveštaj lekara

Košmari me bude

Ivana Krstić kaže da već noćima ne spava, jer stalno razmišlja o tome da li će njena beba biti dobro. Kako kaže, umesto da uživa, teško provodi dane u trudnoći.
- Osećam kako se beba već sada pomera. Ne znam šta će se desiti ako se utvrdi da je moja beba bolesna. Ne znam šta će biti sa nama. Ne mogu da verujem da lekari u Srbiji toliko nesavesno obavljaju posao i da su dozvolili da se ovo dogodi - očajna je Ivana.

Kada su je, međutim, poslali da hitno zakaže amniocentezu, proceduru kojom bi se najpreciznije utvrdio stepen rizika na ovu bolest, u GAK-u su joj objasnili da klinika ne raspolaže sa reagensima i da nije moguće da joj zakažu ovaj zahvat. Umesto toga, tvrdi ona, ponudili su joj da za 12 dana dođe u Genetsko savetovalište.

- Rekli su mi da je bolje da obavim amniocentezu na drugom mestu, jer se tu, u Višegradskoj, dugo čeka. Odmah sam im rekla da nemam novca za privatnog lekara, kod kog obavljanje te procedure košta oko 150 evra. Živimo od suprugove plate, ja sam na trudničkom bolovanju, a dečji dodatak na troje dece nemam - objašnjava ova majka za „Alo!“.
Na njenu primedbu da nema novca da radi analize kod privatnika, niko, međutim, kako kaže nije reagovao, pa Ivana, koja je najkasnije do 19. nedelje trudnoće morala da obavi ovaj pregled, nije uspela da ga zakaže.

Ivana Krstić (34) nosi plod koji je u grupi visokog rizika za Daunov sindrom, ali su
joj u Višegradskoj poručili da se zahvat dugo čeka i da ga uradi na drugom mestu

Iz klinike su je, međutim, pitali da li želi da zadrži bebu, i to u trenutku kada je već bila u četvrtom mesecu trudnoće, iako još uvek nisu obavili sve analize koje su potrebne da bi dokazali da će dete sigurno bolovati od Daunovog sindroma.

- Umesto da se ponosim time što ću uskoro postati majka četvrti put, oni me žale. Ne daju mi nadu, ne znam šta me čeka. Borim se i trudim da moji dečaci ništa ne osete. Ali oni redovno gledaju kada sam tužna i plačem. Ne preostaje mi ništa drugo nego da čekam, ali šta da radim ako četvrto bude bolesno, kako da ga osudim na takav život - zabrinuto pita Ivana.

Ivana je sada u petom mesecu trudnoće. Za amniocentezu je kasno, pa je budućnost njene bebe neizvesna. - Za 28. jul mi je zakazana kordocenteza, uzimanje uzorka krvi ploda iz pupčanika, i tada ću znati da li je moja beba bolesna. Tačnije, za 10 dana od tog trenutka će stići rezultati koji će mi sve reći. Tada ću ja već biti u šestom mesecu trudnoće - očajna je Ivana, koja strahuje od svega što sledi.

„Alo!“ je pokušao da dođe do odgovora od nadležnih u Kliničkom centru Srbije koji ovoj trudnici nisu obavili amniocentezu u terminu kada je to bilo neophodno i hitno, kao i ko je zadužen za nabavku reagenasa potrebnih za taj proces, ali do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor.

Bez komentara:  GAK u Višegradskoj

Bez komentara: GAK u Višegradskoj | Foto: Miloš Perić

Ministarstvo : Spremni smo da pošaljemo inspekciju
Iz Ministarstva zdravlja poručili su za „Alo!“ da su spremni da ispitaju rad lekara u GAK-u.


- Ne možemo da pričamo napamet, to su stvari za proveru. Ministarstvo zdravlja može da izvrši inspekciju, ako je trudnica zainteresovana - objasnili su nam iz Ministarstva.

Poslednji komentari
  • Trudnica Vreme: 09.07.2014 10:27h

    "Ministarstvo zdravlja može da izvrši inspekciju, ako je trudnica zainteresovana". Jeste li vi normalni?! Da li je to jedina trudnica?

  • cica Vreme: 09.07.2014 10:37h

    To nije izolovan slucaj!I moju koleginicu su vratili sa istom procom.Uradila je amniocintrzu u Jevremovoj i platila 44000 dinara ali je sve zavrsila za 3 dana ukljucujuci i rezultate!Sramno je sto se te stvari i dalje ponavljaju!Ako oni nemaju reagense ko ih onda ima?

  • Bratanac Vreme: 09.07.2014 11:20h

    Jedino što mogu preporučiti ovoj mladoj ženi je da se ne sekira previše i ne pada u depresiju zbog najobičnijeg statističkog nalaza, za koji se u 95% slučajeva amniocentezom utvrdi da se radi o lažnom alarmu. Sama amniocenteza je invazivna metoda i moja supruga umalo nije izgubila dete pre par godina zbog toga što je došlo do cepanja tkiva materice prilikom uzimanja uzorka plodove vodice. 24 časa je trajala agonija zbog oticanja plodove vodice i dete je ostalo živo samo zahvaljujući Bogu i velikoj količini tečnosti koju je na silu unela u organizam. Nedostatak reagensa na klinici je stvar zbog koje bi neko u lancu nabavke morao da dobije otkaz...

  • Novi Sad Vreme: 09.07.2014 11:25h

    Ne brini, beba ti je 100% zdrava. Nema od dauna ništa! To je već proverena nova -najnovija fora za uzimanje para za analize Dauna. U NS znam nekoliko žena koje su bile totalno uplašene i u šoku i spremne na abortus zbog nalaza?! pa kad plate privatno150 eura, onda je sve ok. Svakoj drugoj saopšte to što i tebi.

  • sneza Vreme: 09.07.2014 11:26h

    gospodjo niko koga znam,ni ja,nisu imali amnio u baku već u Palmotićevoj.greška vašeg doktora,zakazuje se početkom trudnoće.pošto sam amnio odbila,odlučila sam se za d4 koja nije invazivna metoda a ako radi stručnjak,daleko je sigurnija od amnio.naravno,to se desilo nakon sto je mojoj prijateljici amnio bila odlična a plod u petom mesecu na ultra zvuku sacuvaj Bože.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP