Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Automobili

ŠTA AKO VAM JE AUTOMOBIL ZAVRŠIO U POPLAVI

I autu treba spasavanje!

Autor: E. A. | 26.05.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Voda može izazvati pustoš na motoru vašeg automobila, na električnim instalacijama i enterijeru. Ako je vaš automobil završio u vodi u gazu dubljem od polovine visine točkova, sledite ovih deset koraka za procenu i otklanjanje štete.

Ako ima vode u motoru, pokušaj paljenja  mogao bi da nanese  nepopravljivu štetu

Ako ima vode u motoru, pokušaj paljenja mogao bi da nanese nepopravljivu štetu | Foto: Goran Srdanov

Ne pokušavajte da startujete auto
Vrlo je primamljivo okrenuti ključ i videti da vaš automobil još uvek radi, ali ako ima vode u motoru, pokušaj paljenja mogao bi da ga nepopravljivo ošteti. Pre nego išta uradite, proverite ove stvari u nastavku, a ako ste u nedoumici, najsigurnije je da vaš automobil bude došlepan do automehaničara.


Odredite dubinu gaza
Blato i prljavština bi trebalo da ostave vodene linije na autu, kako unutra, tako i van njega. Ako je nivo vode ostao ispod dna vrata, vaš automobil će verovatno biti u redu.

Počnite sa sušenjem
Osušite automobil što je pre moguće. Što ga pre osušite, manja je verovatnoća nastanka totalne štete. Ako je voda ušla u auto, buđ će se brže razvijati. Počnite otvaranjem vrata i prozora i stavite više peškira na pod kako bi upili vlagu, ali u krajnjoj liniji trebalo bi da zamenite sve što se nakvasilo, uključujući tepihe, obloge vrata, presvlake i slično.

Proverite ulje i vazduh
Ako vidite kapljice vode na indikatoru ili primetite da je nivo ulja neuobičajeno visok ili pak ako na filteru za vazduh ima vode, ni u kojem slučaju ne pokušavajte da pokrenete vozilo. Došlepajte automobil do automehaničara, koji će vodu osušiti i promeniti sve tečnosti u automobilu.

Proverite ostale tečnosti
Sistemi za gorivo u novijim modelima automobila su obično zatvoreni, međutim, kod nekih starijih automobilia možda postoji mogućnost da ispustite gorivo iz rezervoara. Kočnice, kvačilo, servo i rashladne rezervoare takođe treba proveriti zbog kontaminacije poplavnom vodom.

Proverite svu elektriku
Ako motor izgleda OK za početak, proverite svu elektroniku: svetla, migavce, klima-uređaj, stereo, „power“ kočnicu, podizače prozora i sedišta, čak i unutrašnja svetla automobila. Ako primetite bilo šta neobično - uključujući i način na koji se automobil kreće ili problem s menjačem, prebacite automobil do automehaničara i setite se da i ovu štetu može pokriti vaše osiguranje.

Proverite oko točkova i guma

Pre pokušaja pomeranja vozila, potražite krhotine koje se nakon poplave mogu naći oko točkova, kočnica i karoserije. Povucite ručnu kočnicu pre nego počnete da puzite oko točkova!

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP