Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

ISTRAGA DOŠLA DO NOVIH PODAKA O ATENTATU

Premijera napala grupa „Antidejton“

Autor: V. P. | 29.07.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Bezbednosne službe došle su do podatka da je pored dosada navedenih navijačkih grupa i pripadnika jedinica vojske BiH jedan od glavnih organizatora atentata na premijera Aleksandra Vučića u Srebrenici neformalna grupa „Antidejton“, koja deluje na prostoru Federacije BiH. Cilj ove grupe, kako joj samo ime kaže, rušenje je Dejtonskog sporazuma i stvaranje unitarne Bosne i Hercegovine.

Napad na premijera: Vučić u Srebrenici

Napad na premijera: Vučić u Srebrenici | Foto: Marko Drobnjaković

Narednih dana znaće se više detalja o umešanosti ove grupe u pokušaj linča srpskog premijera. Međutim, prema onome što se može videti na internet portalu i Fejsbuk nalogu ove grupe, radi se o veoma ostrašćenoj grupi nacionalista čiji je krajnji cilj uništenje Republike Srpske, koju smatraju „genocidnom tvorevinom“.

„Antidejtonci“ su na svom Fejsbuk nalogu registrovali i hapšenje Almira Merdića, osumnjičenog da je učestvovao u napadu na Vučića, od strane Agnencije za istrage i zaštitu (SIPA). Oni Merdića, koji odranije ima podebeo policijski dosije, nazivaju svojim prijateljem.

O nemilim događajima u Srebrenici juče je bilo reči i na sastanku ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović sa ministrom bezbednosti Bosne i Hercegovine Draganom Mektićem. Stefanović je, prilikom susreta, istakao da je neophodno da policija privede sva lica koja su pokušala da ubiju srpskog premijera, ali i moguće organizatore i inspiratore ovog nemilog događaja. Mektić je rekao da njihova policija radi na utvrđivanju svih okolnosti ovog slučaja i da je jedan deo istrage već završen, a da će narednih dana biti identifikovane sve osobe koje su učestvovale u napadu.

Ministri Stefanović i Mektić razgovarali su u Tivtu i o unapređenju saradnje policija Srbije i BiH u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, jer je to, kako su naglasili, veoma važno za obe države. Na sastanku su se saglasili da je razmena informacija između dveju policija na visokom nivou, posebno kada je reč o borbi protiv trgovine narkoticima, trgovine ljudima, ali i drugim vidovima kriminala. Takođe, konstantovano je da se postojeća saradnja u toj oblasti može i dodatno unaprediti. Srpski i bosanski ministar razgovarali su i o važnosti zajedničke borbe protiv terorizma, posebno nakon napada u Zvorniku i Kumanovu. Istaknuta je neophodnost bliže saradnje država u regionu, kako bi se zajednički suprotstavili ovoj ozbiljnoj pretnji.

Stefanović: Zajednički sa CG i BiH protiv kriminala i terorizma


Srbija, Crna Gora i BiH treba da budu zemlje stabilnosti i sigurnosti, a ne one koje se prepoznaju po terorizmu i drugim bezbednosnim izazovima, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, navodeći da njihove policije moraju zajedničkim radom da pokažu da kriminalne grupe neće biti jače od država. Stefanović, koji je u Podgorici razgovarao sa ministrima unutrašnjih poslova Crne Gore i BiH Draganom Mektićem, posle trilateralnog sastanka je istakao da je saradnja srpske i crnogorske policije na veoma visokom nivou, da često rade kao jedna, dok saradnja sa kolegama iz BiH napreduje.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP