Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NA INFEKTIVNOJ KLINICI UMRLA DR OLIVERA JOVANOVIĆ (53)

Doktorka heroj umrla od malarije na VMA!

Autor: Radmila Briza | 29.07.2015 - 07:00:00h | Komentara: 1

Doktorka Olivera Jovanović (53), radiolog u Vojnomedicinskoj akademiji, preminula je juče ujutru od malarije na VMA. Ujedno, ona je i prvi slučaj umiranja od malarije u srpskoj Vojsci.

Doktorka Olivera Jovanović

Doktorka Olivera Jovanović | Foto: Vojska Srbije

 

Dr Olivera Jovanović se kao član tima Vojske Srbije vratila 25. juna iz mirovne misije u Centralnoafričkoj Republici | Foto: Aleksandar Stanković

Kako „Alo!“ saznaje, pokojna dr Jovanović radila je u Klinici za radiologiju VMA, a kao pripadnica tima Vojske Srbije vratila se 25. juna iz mirovne misije u Centralnoafričkoj Republici.


Radiolog od 1995. godine


Dr Olivera Jovanović, lekar specijalista radiologije, bila je zaposlena u Institutu za radiologiju Vojnomedicinske akademije, a u Ministarstvu odbrane radi od 1995. godine. U misiji MINUSCA u Centralnoafričkoj Republici obavljala je dužnost lekara radiologa u vojnoj bolnici nivoa 2. Imala je ćerku.

Njene kolege gotovo su sigurne da je parazita u telu donela odande, ali kako neki misle, po povratku nije uzimala terapiju protiv te bolesti. Prema njihovim rečima, prati se zdravstveno stanje svih koji se vrate iz takvih misija.

- Dragana je počela da radi po povratku iz Afrike. Nije imala vidljive ili čudne simptome. Pozlilo joj je na poslu kada joj je konstatovana ta zarazna bolest. Primljena je na lečenje 6. jula, a dva dana kasnije pala je u komu.

Na VMA primljena sa teškim simptomima  i zancima otkazivanja organa

Na VMA primljena sa teškim simptomima i zancima otkazivanja organa | Foto: Rajko Ristić

Sve smo pokušali, ali joj spasa nije bilo. Inače, dr Jovanović je ranije operisala kancer i uspešno se oporavila. Želela je da ide u mirovnu misiju - priča odlično obavešteni izvor „Alo!“ iz VMA.

Saučešće


Ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković uputili su saučešće porodici Jovanović.

U Ministarstvu odbrane potvrdili su da je dr Jovanović umrla od teškog oblika malarije, i dodali da je ona bila angažovana u prvoj rotaciji mirovne misije UN u Centralnoafričkoj Republici.

- Dr Jovanović je primljena u Kliniku za infektivne i tropske bolesti Vojnomedicinske akademije 6. jula, u veoma teškom opštem stanju sa simptomima i znacima otkazivanja više organa, o čemu smo ranije obavestili javnost. Tokom hospitalizacije preduzete su sve neophodne dijagnostičke i terapijske procedure radi lečenja najtežeg oblika malarije i njenih komplikacija. Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije žale zbog gubitka dr Jovanović, koja je za učešće u misiji zajedno sa ostalim kolegama odlikovana medaljom za službu u UN - navodi se u saopštenju.

Malarični komarac

Malarični komarac | Foto: AP

Malarija


Dr Žarko Ranković, infektolog, objašnjava za „Alo!“ da malarija spada u tropske bolesti i izaziva je parazit plasmodijum.
- Glavne kliničke odlike zaraze su ponavljani napadi groznice i povišena telesna temperatura nastali zbog raspadanja eritrocita ili crvenih krvnih zrnaca. Bolest prenosi zaraženi komarac. Od inficiranja do pojave prvih simptoma obično prođe dve nedelje, a nekada i 40 dana. Simptomi su povišena temperatura, jeza, drhtavica, bolovi u mišićima. Ako se ne leči, može da ubije. To je bolest afričkih zemalja, tako da svi preporučujemo našim ljudima koji odlaze tamo da piju da uzimaju lekove antimalarike - kaže dr Ranković.

Poslednji komentari
  • Darko Vreme: 29.07.2015 08:57h

    Evo a zivim u Zambiji i Kongu vec 3 god, prebolio sam malariju tri puta. Ovdje su doktori navikli na lijecenje te bolesti ali svi preporucuju da se ne koriste preventivni lijekovi. Iz razloga sto mogu prikriti simptome u ranoj fazi razvijanja parazita, To dovodi do prekasnog otkrivanja sto je jako tesko izlijeciti. Kod slucaja malarije bitni su i sati a ne dani.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP