Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Automobili

DETALJNO PROVERITI ISPRAVNOST VOZILA PRE PUTOVANJA

Kola na pregled!

Autor: E. A. | 26.06.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Pre nego što krenete na put potrebno je detaljno proveriti ispravnost vozila, raspitajte se šta vam je potrebno od opreme i dokumentacije za određenu zemlju u koju putujete. Takođe, nije na odmet da pribavite važne telefone šlep-službi i službi za pomoć na putu za sve zemlje kroz koje prolazite, za nedajbože.

Što se tiče samih kola prvo treba proveriti nivo svih tečnosti. Tu spadaju motorno ulje, kočiono ulje i ulje za servo volan, rashladna tečnost i tečnost za pranje stakala.
- Najvažnije je prekontrolisati trap, kao i kočnice (isključivo kod automeničara), a ako dugo niste uradili veliki servis, i to je obavezno. Zbog visoke temperature i moguće gužve, operite hladnjak - kaže za „Alo!“ automehaničar Ratko Stevović.
Takođe, treba proveriti auspuh, da li je napukao ili pušta, jer će otrovni gas (pomalo i neprimetno) prodirati u kabinu, što može biti kobno, opominje naš sagovornik. Pre puta, obavezno proverite dubinu šare i pritisak u gumama. Takođe, proverite i stanje i napumpanost rezervnog točka.

- Ako ste zaboravili ili vas je mrzelo da skidate zimske gume, obavezno ih zamenite letnjim, jer zimske na visokom temperaturama nisu bezbedne, postaju meke, porozne, a zaustavni trag je daleko duži - kaže Ratko.

Proverite da li vam radi sva signalizacija na autu - sijalice, migavci i sirena jer je na otvorenom putu veoma važno da vidite i budete viđeni.
Osim toga, proverite da li klima u vašem autu radi pravilno, a po potrebi vam u auto klima servisima mogu dopuniti gas i pregledati ceo sistem.

Treba voditi računa o ravnoteži vozila tako što ćete najteže stvari staviti na dno prtljažnika i to što bliže sredini. Takođe, vodite računa kako se slažu koferi radi što brzeg i lakšeg pristupa rezervnom točku, dok sigurnosni trougao i komplet prve pomoći moraju biti lako dostupni.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP