Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Automobili

I PRVA POMOĆ IMA ROK TRAJANJA

Novi kompleti koštaju 2.300 dinara, a kazne od 5.000 pa naviše

Autor: Večernje novosti | 25.01.2015 - 11:22:00h | Komentara: 2

"Osveženje" kompleta za prvu pomoć košta oko 1.200 dinara, ali u apotekama nema neophodnih elemanata za zamenu.

Prva pomoć

Prva pomoć | Foto: Andrej Isaković

Aktuelni zakon o bezbednosti saobraćaja počeo je da se primenjuje decembra 2009. godine i njime je definisana i obaveza da se u vozilima nalazi komplet prve pomoći sa precizno definisanim sadržajem.

Zato je u specijalizovanim prodavnicama početkom 2010. godine vladala prava jagma za novim kompletima.

Onima koji su ih među prvima pazarili sada ističe, ili je već istekao petogodišnji rok upotrebe gaza, zavoja i kompresa. Zbog toga će mnogi vozači morati da ih "osveže", a ta dopanu će da ih ošta oko 1200 dinara, dok ceo komplet može da se kupi već od 2.300 dinara.

Oni koji se odluče na zamenu elemenata kojima sitiče rok upotrebe, moraće da se potrude da ih sve pronađu. Jer, u apotekama nekih elemenata nema, pa moraju posebno da se naručuju, dok su drugi prestali da se proizvode. Bez obzira na to, onima koji budu uhvaćeni u prekršaju, po propisima, sleduje kazna od 5.000 dinara.

Motocikli

Nošenje novog kompleta se podrazumeva i kod upravljanja motociklom, ali za njih postoji poseban tip prve pomoći. On je neznatno jeftiniji od paketa za vozila "tipa B" i za njih važe ista pravila o zameni i dopuni kao i kod prve pomoći za automobile.

Prema saznanjima do kojih je došla ekipa "Novosti", sterilne gaze, komprese i zavoji se nalaze na policama apoteka i njih nije problem kupiti. Ali, prvi zavoj, koji je takođe jedna od elemnata sa ograničenim rokom upotrebe, nigde nije mogao da se kupi. U većini apoteka kažu da se on nabavlja isključivo po porudžbini. Slično je i sa makazama, zihernadlama, izotermalnim prekrivačem i drugim elementima koji nemaju rok upotrebe, ali moraju da se dokupe kada se iskoriste.

 - Elemente koji se svakodnevno kupuju mimo kompleta prve pomoći uglavnom imamo na stanju, a ostale, građani mogu da poruče u našim objektima - rekli su za "Novosti" u jednom od prodajnih mesta Apoteka "Beograd".

"Galenikin" pamučni flaster na kalemu prestao je da se proizvodi pre godinu dana. Trenutno se prodaje ono što je ostalo od zaliha.

Zakon propisuje da se, ukoliko u vozilu nema odgovarajućeg kompleta prve pomoći, vozač kažnjava sa 5.000 dinara, plus 5.000 dinara za vlasnika automobila, ako on nije upravljao vozilom.

Za firme su kazne zantno veće i kreću se od 60.000 do čak 600.000 dinara.

U zavisnosti od proizvođača, cene kompleta se kreću od 2.300 dinara, a paket "tip B" ima 18 različitih komponenti. One se nalaze u torbici koja im garantuje mehaničku. termičku i zaštitu od atmosferskih uticaja.

Sterilni delovi su upotrebljivi dokle god se nalaze u originalnom pakovanju i dok se ne otvore, ali imaju rok trajanja od pet godina.

Poslednji komentari
  • Cviko Vreme: 25.01.2015 12:08h

    A da li policija ima osvežen komplet? Voze kola amigavci im neispravni. Kako da znamo da osoba kojoj pružamo pomoć nije zaražena nekom bolešću, npr. hepatitis, aids?

  • saw Vreme: 25.01.2015 15:20h

    cista pljacka zato je zakon i smisljen

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP