Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Automobili

TOTALNO SMRSKAN

Ovako izgleda kada se skršite
pri brzini od 350 km/h (VIDEO)

Autor: A. O. | 30.03.2013 - 12:35:00h | Komentara: 1

Prošlog vikenda održan je "Texas Mile", festival na kojem se dvaput godišnje okuplja stotine modifikovanih automobila kako bi pokušali da postignu rekord u brzini.

Automobil

Ovako izgleda kada se skršite na brzini od 350km/h

"Henesej Ford GT" nadmašio je svoj vlastiti rekord i postigao brzinu od 430 km/h. U svetu najbrži "Kamaro" je takođe bio u trci, ali aerodinamički pritisak se u jednom trenutku promenio i počeo podizati automobil što je izazvalo sudar koji je u potpunosti uništio automobil koji pogoni 2.800 konjskih snaga.

Aerodinamički pritisak  je sila koja pritiska automobil na dole i  tako povećava prijanjanje gume o podlogu i omogućava brže prolaske kroz zavoje, bez proklizavanja. Glavno pravilo aerodinamike na ovoj trci u Teksasu je isto kao i kod Formule 1: stvoriti što više aerodinamičkog potiska uz što manji otpor vazduha. U najgorem slučaju može se dogoditi da automobil ne prijanja više uz podlogu već se počne da se diže uvis. Uzrok tome može biti neka neravnina na stazi.

Automobil

Automobil je izgubio kontrolu pri kraju staze

"Kamaro" je niz godina bio poput "inventara" na "Texas Mile" trci. Pre dve godine automobil je izgubio kontrolu odmah čim je postigao brzinu od 386 km/h. Vozač pri takvoj brzini treba imati reflekse poput Brus Lija kako bi sprečio da automobil počne da se vrti.

Kamaro je službeno postao "najbrži na svetu" pre šest meseci na poslednjoj trci "Texas Mile". Vozač Džoi Hanejkat postigao je brzinu od 423,2 km/h, samo 0,16 km/h sporije od rekorda "Henesej Forda GT" postavljenog u istoj vožnji.

Automobil

"Kamaro" je već niz godina na "Texas Mile" trci.

Naravno, oni su hteli još brže. To je razlog zašto su se vratili i ove godine.

Čini se da je automobil izgubio kontrolu pri kraju staze. Za sada još nema videa ovog događaja, izveštaji govore da se automobil okretao i da je u tom okretanju potpuno uništen.

Dobra vest je da je automobil imao svu propisanu sigurnosnu opremu. Vozač Džoi je izbačen sa svojim sedlom visoko u vazduh i nije čak ni ozbiljno povređen.

Automobil je kao što možete videti totalno uništen. Ipak, teško je verovati da će ovo vozača sprečiti da se dalje takmiči na "Texas Mile". Verovatno će se na prvoj sledećoj trci pojaviti sa nečim još bržim i luđim.

Poslednji komentari
  • dejan Vreme: 13.11.2014 12:35h

    Ovo nije staza vec kaldrma

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP