Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Automobili

BUDITE SPREMNI ZA AUTO-PIJACU

Prepoznajte krntije!

Autor: Nataša Lazović | 16.04.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Kupovina polovnih automobila može da bude vrlo nezahvalno iskustvo, nešto poput uzimanja „mačke u džaku“. Treba pogledati što više automobila i što bolje gledati, a što manje slušati šta vam pričaju. Probna je vožnja, naravno, obvezna...

Bolje je kupiti  automobil s  originalnom  bojom, makar  i oštećenom

Bolje je kupiti automobil s originalnom bojom, makar i oštećenom

- Prvo treba proveriti da automobil ne dimi ni na auspuhu ni na iberlaufu, što je prvi signal da je prešao više od 200.000 kilometara. Oslanjati se na komadnu tablu je iluzorno, jer je 95 odsto merača štelovano – kaže za Alo! mehaničar Ratko Stevović.


Automobil pregledajte po danu, na jasnom svetlu. Stanite sa strane i pratite bočne linije, da li su simetrične i da li ima nepravilnosti.
- Proverite vrata, spojeve i stubove. Gledajte da li je auto varen i krpljen. Udaranim automobilima pada cena, a takvo vozilo će „jesti“ gume i teže će ili neće moći da im se centrira trap – kaže Ratko i dodaje da treba ispitati volan, kočnice i kvačilo.

- Volan ne bi trebalo da ima prazah hod, kod kočnica proverite debljinu diskova, da li su propali i da li ima oštećenja. Dok vozilo radi dodajte gas, stisnite kvačilo i brzo ubacite u drugu. Ukoliko se čuje neki zvuk znači da menjač nije baš najbolji. Isto možete proveriti u leru, stisnite i puste kvačilo i slušajte da li dolazi do promene zvuka – objašnjava majstor.
Poklopac od ulja može da bude indikator nekoliko stvari...

- Bela skarama na unutrašljoj strani je znak da automobil meša rashladnu tečnost u uljani prostor. Takođe, nakon što skinete poklopac pregledajte bregastu osovinu (ako se vidi) koja mora da bude bela, odnosno metalno siva. Crna boja ukazuje da je prodavac dodao aditive kako bi izbegao dimljenje motora – otkriva naš sagovornik. Opan motor takođe može da bude sumnjiv. Preporuka je da pogledate ispod poklopca, zavučete ruku sa strane i potražite tragove masnoće.

Ništa manje značajna nije provera enterijera. Bolje je birati automobile sa originalnim sedištima i presvlakama jer nove ili menjane mogu da ukazuju da je vozilo znatno starije od proklamovanog.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP