Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Automobili

GIGA-GIGANT U NAJAVI

Spajaju se "Fijat" i "Dženeral motors"?

Autor: Tanjug | 18.06.2015 - 13:26:00h | Komentara: 0

Američki proizvođač automobila DŽeneral motors (GM) i italijansko-američki Fijat Krajsler Automobili (FCA) zatražili su pomoć investicionih banaka kako bi analizirale mogućnost spajanja dveju kompanija, saopštili su neimenovani izvori upoznati sa situacijom.

Fijat

"Fijat" u ofanzivi

GM je angažovao američku banku "Goldman Saksa" kao savetnika, dok FCA sarađuje sa švajcarskom bankom UBS na tom pitanju, izvestilo je nekoliko izvora, pri čemu jedan od njih tvrdi da i investiciona banka "Morgan Stenli" sarađuje sa GM-om, javlja Rojters.


Upravni odbor GM-a je početkom ove godine odbacio predlog Fijata za spajanje, dok je generalna direktorka američke kompanije, Meri Bara, prošle nedelje izjavila da nije zainteresovana za spajanje.

Njeno odbijanje, međutim, nije sprečilo generalnog direktora grupacije FCA, Serđa Markionea, da nastavi rad na planu o spajanju, tvrde pojedini izvori, i dodaju da Markione lobira kod investitora GM-a u nastojanju da privuče upravni odbor kompanije za pregovarački sto.


GM je početkom ove nedelje potpisao pismo o saradnji sa "Goldman Saksom", tražeći savet te banke u vezi sa spajanjem sa FCA, izjavio je jedan od izvora.


Markione je u više navrata pozivao na "sažimanje" broja igrača u globalnoj automobilskoj industriji što bi pomoglo da se podrže velike investicije koje su potrebne da se zadovolje zahtevi za ekološki čistijim, bezbednijim vozilima.


Rojters je u aprilu izvestio, pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom, da se Markione nada velikom sporazumu, moguće u SAD-u, kojim bi se neutralisale slabosti proizvođača automobila i kojim bi zacementirao svoju zaostavštinu pre povlačenja sa funkcije 2019. godine.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP