Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Automobili

PRENOSI AGENCIJA ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA

Srbi ne vole sigurnosne pojaseve

Autor: FoNet | 15.03.2013 - 13:41:00h | Komentara: 4

U vozilima u Srbiji sigurnosne pojaseve koristi 58 odsto vozača i suvozača, kao i svega tri odsto putnika na zadnjim sedištima, pokazalo je pilot istraživanje, čije rezultate je danas prenela Agencija za bezbednost saobraćaja.

Unutrašnjost jednog od najboljih automobila na svetu

Vežite se u saobraćaju! | Foto ilustracija: automagazin.rs

Prema istraživanju, koje je sprovedeno na putevima u naselju u ukupno 27 najvećih gradova u Srbiji, na uzorku od više od 20.000 vozila, sigurnosne pojaseve koristi 61 odsto vozača i 50 odsto suvozača, a u razvijenim zemljama to čini više od 90 odsto.
Početkom ove godine, Agencija je sprovela anketu na uzorku od 2.196 posetilaca sajta polovniautomobili.com, koja je pokazala da 48,2 odsto anketiranih koristi sigurnosni pojas samo kada sedi na prednjim sedištima.
Pojas koristi "samo kada ima policije na putu" 14,9 odsto anketiranih, 6,6 odsto to ne čini nikada, 20,9 odsto je odgovorilo sa "uvek, i na prednjem i na zadnjem sedištu", a 6,3 odsto "samo na otvorenom putu".
Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, vezivanje sigurnosnih pojaseva može značajno doprineti smanjenju smrtnog stradanja prilikom saobraćajne nezgode - na prednjim sedištima od 40-50, a na zadnjim oko 25 odsto.
Poslednji komentari
  • kopač kontejnera Vreme: 09.04.2013 13:06h

    U saobraćajnoj nezgodi povređen je vozač (prelom butne kosti i iščašenje iste), kako su rekli veštaci medicinske struke tbog nevezivanjaq pojasa. Da je imao vezan pojas ništa se ne bi desilo od ovih povreda. Ipak sudija ga nije kanio zbog nevezivanja nego sam ja platio štetu i lečenje. Taqko da u Srbiji ništa to ne znači: nema sankcija za nevezivanje pojasa. U američkim filmovima i policija vezuje pojas, tu se izgubi par sekundi, ali je to obrazovni deo i svi tamo vezuju pojaseve. U našim filmovima toga nema: nema edukativnog sadržaja. U školama nema edukacije od predškolskog do uzrasta srednje škole. Sve je to maglovito u Srbiji. Najviše me boli kada vidim majku kako vuče malo dete van pešačkog i trče kada naiđe automobil...

  • dr Vreme: 26.08.2013 13:10h

    Pojasevi su koliko dobri a toliko i loši,a zbog moći proizvođača istih,te naplaćivanje kazni koji ih ne korist. Nema stručne i potpune studije koliko bi ljudi bilo spašeno a da nisu bili vezani pojasem,tako da o ovome se može diskutovati. Pročitam predhodni komentar od "kopač kontejnera" vidim da provocira čitaoce svojom "edukativnošću.".Onaj ko koristi naturene englreske reči ne kopa po kontejnerima nit se vozi automobilom.

  • dr Vreme: 22.09.2013 11:28h

    Врло су интересантни ови из Агенције,страшно их мучи невезивање појасева, а о саобрћајним знацима,квалитету путева,понашању саобраћајне полиције ни речи. Катастрофални су нам путеви најлошији у Европи у коју се заклињемо, саоб. знаци непрописни и недостају,култура возача на кафанском нивоу, а полиција је на нивоу разбојника, важно је извршити погодбу са прекршиоцем и узети себи оно што му не припада. И тао се све своди на најмање битну стар у саобраћају а то је појас,иако сам за то да се везује.

  • Ludi ja Vreme: 11.12.2013 00:06h

    Sve vise mi ovaj komitet ili ti agencija za saobracaj lici na sprdnju,nagurali su se likovi koji nemaju nikakve veze sa realnoscu,o bahatosti saobracajne policije ,koja zakon tumaci po nahodjenju to i nije neki novitet,bedno je i jadno sto covek koji prima minimalac ,placa 3000 dinara kaznu za prekoracenje od 4 km na cas ,(ogranicenje je 50 a oni su na radaru uhvatili 54)a mamini i tatini sinovi prolaze nekaznjenosa 250 km /h i mozda cak i sa teskim povredama.Prave se vazni kako se prilagodjavaju evropskim standardima ,pa u evropi je tolerancija 10% na prekoracenje,jedino kod nas je manje od 1 % ali da to smo mi Srbija,sve sto nije dobro po gradnjane je prihvaceno,Dali ste videli da su zaustavili nekog stranog drzavljanina ,ja sam za volanom svakodnevno i takvo nesto nisam video ....

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP