Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Automobili

SAMO ZA LJUBITELJE AUTOMODELARSTVA

Sve što niste znali o RC automobilima (VIDEO)

Autor: Alo.rs | 17.07.2015 - 15:05:00h | Komentara: 0

Trkanje automobilima na daljinsko upravljanje je vrlo rasprostranjeno širom sveta i postoji veliki broj klasa u kojima se održavaju takmičenja. Glavna podela automodela za takmičenje je na asfaltu (onroad) i izvan asfalta (offroad).

Automodelarstvo

Trkači u Srbiji se okupljaju, druže, vežbaju i trkaju na novoj stazi u Svilajncu koja je sagrađena prošle godine| Foto: Screenshot "Youtube"

Modeli se dele po veličini i mere se u odnosu na prave automobile: 1/5, 1/8, 1/10, 1/12, 1/24, a još jedna bitna podela za trkanje su motori koji mogu biti na nitro (nitro-metan) gorivo i električni.
„Onroad“ trke održavaju se na specijalizovanim stazama koje su, ukoliko se održavaju na otvorenom prostoru, mahom asfaltne, dok za trke koje se održavaju u zatvorenim prostorima podloga bude asfaltna ili od veštačkih materiljala poput itisona ili gumirane podloge.

Automodelarstvo

 Foto: Screenshot "Youtube"

„Offroad“ trke koje održavaju se na otovrenim prostorima, na stazama čija podloga mora biti 50% prirodno zemljište, shodno IFMAR pravilima, dok se na trkama u zatvorenom prostoru koriste razne veštačke podloge, pa i prirodno zmeljište.

Kod nas u Srbiji za trkanje su najzastupljeniji automobili na daljinsko upravljanje za „offroad“ staze. Klase u kojima se organizuju takmičenja su 1/8 Nitro Buggy 4WD, 1/8 Electro Buggy 4WD, 1/8 Nitro Truggy 4WD i 1/8 Electro Truggy 4WD.


Jedan 1/8 Nitro Buggy, model koji ima pogon na sva četiri točka, sastoji se iz osnovnih delova: šasija, nitro motor, dva serva - jedan za upravljanje i jedan za kočnice, točkova sa gumama, radio prijemnika i radio predajnika za upravljanje.

Šasija je osnovni deo modela i podešavanja šasije su mnogobrojna. Potrebno je, kao i kod pravih trkačkih automobila, pronaći pravo podešavanje za odgovarajuću stazu i uslove na stazi.
Moguće je podešavati odnos prenosa na prednjim i zadnjim točkovima, kao i raspored snage na svakom točku odvojeno. Ova podešavanja vrše se zamenom ulja u diferencijalima kojih ima tri - prednji, srednji i zadnji.
Menjaju se kvačila, sa visokim i niskim trenjem, opruge amortizera, kao i

Istorija automodelarstva


Prvi modeli pojavljuju se još početkom prošlog veka, ali modeli i trkanje u obliku sličnom koji se pojavljuje danas počinje od osamdesetih godina prošlog veka. Najpoznatiji proizvođači modela i pioniri u to vreme, a koji su i danas vodeću u ovom segmentu su Tamiya i Kyosho iz Japana, Losi, Associated Electronics i Traxxas iz SAD. Prvi svetski šampionat je održan 1977. godine pod okriljem organizacije IFMAR (International Federation of Model Auto Racing) koja bi se mogla uporediti sa FIA u auto-moto sportu. Svetski šampionati se od tada pa sve do danas održavaju jednom godišnje kao najprestižnije takmičenje autmobila na radio kontrolu.

gustina ulja u amortizerima, visina modela, „caster“, „camber“, „toe in“ i druga podešavanja kojih ima dosta.

Najčešće šasije modela se uzimaju u „kit“-u i potrebno ih je sastaviti, što modelarstvu daje veliku draž, jer se upoznate sa svojim modelom i njegovim funkcionalnostima pre korišćenja, odnosno vožnje na stazi.
Motori koji se koriste su na nitro-metan gorivo u kombinaciji sa metanolom. Motori za automobile dostižu maksimalne obrtaje od 25.000 pa čak do 37.000. U pitanju su dvotaktni motori sa karburatorom sa dve igle za podešavanje smeše vazduha i goriva.

Gume čine jedan od najznačajnih promena podešavanja, jer je potrebno izabrati prave gume za podlogu i uslove na stazi. Postoji stvarno veliki broj različitih „šara“ i tvrdoća, i najbolji izbor nije uvek lako pronaći.

Trkači u Srbiji se okupljaju, druže, vežbaju i trkaju na novoj stazi koja je sagrađena krajem prošle godine. Staza se nalazi u Svilajncu, na samom ulazu u grad iz pravca autoputa, na oko 10 km od autoputa Beograd-Niš.

Staza je sagrađena u skladu sa IFMAR standardima, tako da je moguće organizovati internacionalne trke. Dužine je 310 metrara, najduži pravac 50m, trenutno ima 6 skokova, što je podložno promenama jer se svake godine vrše izmene same konfiguracije staze kako bi uvek bila zanimljiva, a podloga je 75% zemlja, 25% beton, tepih.

Infrastruktura staze je odlična i jedna je od najboljih u našem okruženju. Na stazi postoji bina za 12 vozača i sudiju na visini od 2,5m, servisni deo za vozače koji je natrkiven sa radnim stolovima i razvedenim strujnim utičnicama za punjače baterija, kompresorom za vazduh za čišćenje modela, vodom kao i prskalicama za osvežavanje staze.
Prošle godine održana je prva ''probna'' internacionalna trka na stazi. Na trci je učestvovalo 12 takmičara u dve kategorije, elektro i nitro gde su se vozili 1/8 buugy i truggy modeli. Ljubiteljima automodelarstva i trkanja automodelima pomogle su i kolege iz Bugarske koji su svojim iskustvom pomogli u organizovanju prvih trka.
Ove godine je u planu organizovanje dve do tri trke, od kojih će bar jedna biti internacionalna.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP