Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Automobili

U KABINI I DO 50 STEPENI

Vozači oprezno, vrućina gora od alkohola!

Autor: Alo.rs | 07.07.2015 - 14:51:00h | Komentara: 0

Nedovoljno unošenje vode po vrućini za vozače je opasnije od vožnje pod uticajem alkohola. Neodgovarajuća temperatura u vozilu, bilo da je mnogo toplo ili hladno, ima isti efekat kada je neko popio tri ili četiri piva.

Gužva

Gužve u saobraćaju su još gore po ovoj vrućini | Foto: Profimedia

U kabini vozila temperatura ovih dana može dostići i do 50 stepeni. Zato se preporučuje izbegavanje putovanja između 10 i 16 časova. Pauze treba praviti na sat vremena, a dnevna doza vode koju jedan vozač mora uneti na putovanju, na primer, prema Grčkoj, jeste od četiri do šest litara vode, kažu stručnjaci.
Mnogi automobili imaju klima-uređaj, ali stručnjaci kažu da uporno i agresivno korišćenje klime može izazvati ozbiljne zdravstevne probleme, a vazduh u kabini može uticati na ponašanje vozača tokom vožnje.
Boris Antić sa Saobraćajnog fakulteta kaže da neodgovarajuća temperatura u vozilu, bilo da je mnogo toplo ili hladno, ima isti efekat kada je neko popio tri ili četiri piva.
“Ovo se znatno odražava na vreme reagovanja vozača i bitno se zadržava zaustavni put. Iz tih razloga bitno je na neki način prilagoditi temperaturu u vozilu, bilo upotrebom klima-uređaja, provetravanjem ili osvežavanjem na neki drugi način”, kaže Antić.
Kako prenosi RTS dehidrirani vozači, govore istraživanja, opasniji su po reakcijama nego vozači pod uticajem alkohola. Takođe svaki drugi dan nastrada neki motociklista koji na motor seda bez zaštitne opreme ne bi li se ohladio, ne shvatajući kakavim se rizicima izlaže.
“Podsećamo moticikliste da između njih i hrapavog betona nema ništa osim zaštitne opreme. Ukoliko se voze u šortsu i papučama, a dođe do pada, imaju velike šanse da dobiju ozbiljne povrede”, ističe Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.
Na kraju treba dati upozorenje da na ovako visokim temperaturama, ukoliko još imate zimske gume, one gube svojstva, jer se sa njima zaustavna putanja produžava čak 20 metara.
Slabije gume takođe mogu pri većim brzinama da se zagreju i eksplodiraju, tako da u najtoplijemm delu dana obavezno treba smanjiti brzinu.

Apel da se ne pali vatra u prirodi
Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine apeluje na sve građane da tokom boravka u prirodi i izvođenja radova na poljima ne pale vatru na otvorenom jer se može proširiti i izazvati šumske požare, čije su štete neprocenjive.
Uprava za šume resornog ministarstva naložila je korisnicima šuma koji gazduju državnim šumama da preduzmu pojačane mere na zaštiti šuma od požara u skladu sa planovima zaštite šuma od požara i propisima.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP