Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs IT

MIKROKOPTER

Britanski vojnici u
Avganistanu dobili novu igračku!

Autor: Ekipa Alo! | 05.02.2013 - 22:02:00h | Komentara: 0

Teško je reći koliki je ovaj helikopter kada posmatrate njegovu fotgrafiju. Ali verujte nam da je poprilično mali. Dugačak je samo 10 centimetara i teži nešto manje od 16 grama. Njegove dimenzije mu dozvoljavaju da u sebi nosi kameru koja se pokreće koja ima mogućnost direktnog prenosa videa do bazne stanice. Nosi naziv "Crni Stršljen" i prosto je neodoljiv.

mikrokopter

Britanski vojnik sa novom igračkom | Foto: Screenshot sa sajta

U vojskama koje sada koriste velike i preskupe robote kao što su predator dronovi i razni vojni roboti, počinje da se zapaža drugačiji trend koji stremi upotrebi mnogo manjih i jeftinijih robota. Oni su dizajnirani za potrebe pojedinačnog vojnika koji ih mogu koristiti kako god i kad god im zatreba. Više nema potrebe za trošenjem vremena kako bi pozivali pojačanje ili neku fensi vazdušnu špijunsku platformu. Sada su vojnici u mogućnosti da  iskoriste svog malog personalnog letećeg robota.

Ovaj mikrokopter se kontroliše sa malim džojstikom, dok video koji prenosi njegova kamera možete gledati direktno na tablet uređaju. On u sebi sadrži uređaj za stabilizaciju kako bi letenje bilo lakše a opremljen je i autopilot modom koji koristi GPS navigaciju. Takođe je moguće isprogramirati mu celu putanju na mapi koju će on sam preleteti.

"Crni Stršljen" je gotovo nečujan i ima domet od jednog kilometra ili autonomiju leta od 25 minuta. Od vađenja iz džepa do njegovog leta vam treba manje od jednog minuta.

mikrokopter

Tablet, džojstik i mikrokopter | Foto: Screenshot sa sajta

Kada u budućnosti svaki vojnik budeo imao ovakvu igračku za izvršavanje zadataka izviđanja, stručnjaci veruju da će to dodatno smanjiti broj žrtava na ratištima širom sveta.

Ova napravica je veoma ozbiljan vojni robot, ali za nekoliko godina možemo očekivati i njegovu komercijalnu civilnu varijantu koja će koštati ispod 100 dolara. Kada ga se dokopate, samo nam obećajte da ga nećete koristiti u zločaste svrhe.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP