Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs IT

UGROZILI PRIVATNOST KORISNIKA

Fejsbuk na sudu!

Autor: Tanjug | 26.12.2014 - 12:28:00h | Komentara: 0

Društvena onlajn mreža Fejsbuk optužena je da je skenirala privatne poruke korisnika u reklamne svrhe i moraće da izađe pred sud.

Fejsbuk

Fejsbuk

Proces je započet tužbom protiv te veb mreže, koju je 2013. godine podneo Metju Kempbel (Matthew Campbell), navodeći da je ta mreža skenirala sve privatne poruke korisnika radi pravljenja veoma ciljane reklame koju mu je nudila, prenosi sajt zone- numerique.com.

On je pokrenuo masovni proces protiv Fejsbuka, budući da su mu se u tužbi pridružili i drugi članovi mreže sa istim problemom.

Fejsbuk je pokušao da anulira tužbu Kempbela, ali ga je u tome sprečio kalifornijski sudija iz suda u Oklandu, koji se bavi slučajem, a koji je u sredu doneo odluku da je tužba protiv Fejsbuka valjana i da predmet može da ide na sud.
Skeniranjem sadržaja privatnih poruka korisnika za potrebe vlastitog oglašavanja, Fejsbuk je, kako se navodi, prekršio akt o privatnosti u elektronskim komunikacijama, kao i zakone o privatnosti i nelojalnoj konkurenciji savezne države Kalifornije.
Kad god bi korisnici Fejsbuka u privatnim porukama slali linkove na druge stranice, Fejsbuk bi sledio te linkove i tražio informacije o korisniku da bi napravio profil onlajn aktivnosti tog korisnika, stoji u optužnici.
Isto tako, Fejsbuk bi taj link u privatnoj poruci tretirao kao da je korisnik kliknuo na "like" opciju te stranice, koja je ioanko već integrisana u većinu web stranica na internetu.
Svi koji su upotrebljavali Fejsbuk u poslednje dve godine mogli bi da se pridruže grupi okupljenoj oko tužbe, a ukoliko sud donese odluku u korist grupe tužitelja, kompanija će biti primorana da isplati po 10.000 dolara za svako kršenje privatnosti korisnika unazad godinu dana.
Kompanija Marka Zakerberga, međutim, tvrdi da nije kršila bilo kakva pravila i da se radi o uobičajenoj i standardnoj trovinskoj praksi koju veliki broj kompanija sprovodi.
Proces bi trebalo da bude nastavljen 2015. godine i mogao bi da košta Fejsbuk više miliona dolara.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP