Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs IT

KRUPNIM KORACIMA NAPRED

Gugl pravi robota!

Autor: Beta | 04.12.2013 - 16:09:00h | Komentara: 0

Kompanija Gugl (Google) preuzela je sedam tehnoloških kompanija u nastojanju na napravi novu generaciju robota, preneo je danas Njujork tajms.

Gugl logo

Gugl logo | Foto: foter.com

Na čelu tog projekta nalazi se Endi Rubin koji je bio i šef u pravljenju softvera Android, dominantnog operativnog sistema na pametnim telefonima.
Njujork tajms navodi da Guglovi roboti zasad nisu namenjeni krajnjim potrošačima, već pre proizvodnji i distribuciji, gde je dominantan Amazon.
Tih sedam kompanija mogu da naprave tehnologiju za pravljenje mobilnih i veštih robota, rekao je Rubin, dodajući da nastoji da pripoji još nekoliko kompanija.
Izvori upoznati s projektom navode da je cilj automatizovanje lanca isporuke od fabrike do distributera koji ispručuju robu do potrošača. Njujork tajms navodi da je Guglov projekat realističniji od ove nedelje objavljenog plana Amazona da robu isporučuje bespilotnim letelicama.
Gugl je nedavno počeo da eksperimentiše s isporukama paketa u urbanim oblastima preko usluge "Gugl šoping" i nastoji da automatizuje deo tog sistema, navodi Njujork tajms.
Rubin (50) je počeo svoju inženjersku karijeru u robotici i poznat je po tome što se interesuje za pravljenje inteligentnih mašina. Pre nego što je došao u Epl (Apple) radio je za nemačku kompaniju Karl Cajs (Carl Zeiš) kao inženjer robotike.
Kao primer uređaja koji ima dovoljno inteligencije, Rubin je naveo brisače na kolima koji automatski rade kada počne da pada kiša. To je i u saglasnosti s vizijom jednog od osnivača Gugla Lerija Pejdža, koji je tvrdio da tehnologiju treba koristiti kadgod je moguće kako bi se ljudi oslobodili teških i repetitivnih zadataka.
Među kompanijama koje je Rubin doveo u Gugl je Šaft, tim japanskih robotičara koji su nedavno napustili tokijski univerzitet kako bi razvijali humanoidni robot ili Indastrijal persepšn koji radi na sistemu kompjuterske percepcije i robotskih ruku za utovar i istovar kamiona.
Takođe su kupili kompaniju Bot end Doli, proizvođača robotskih kamera koje su korišćene za specijalne efekte u filmu "Gravitacija".

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP