Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs IT

VIRTUELNI HAOS

Kako da društvene mreže izbacite iz glave

Autor: 24sata.rs | 20.08.2014 - 22:40:00h | Komentara: 0

Paralelno radite, pišete mejlove, stavljate fotku na Instagram i smišljate fejsbuk status? Nije čudno što je novim generacijama koncentracija postala strana reč.

Istraživanje je pokazalo da, na primer, stanovnici Velike Britanije svakih šest i po minuta proveravaju mobilni telefon (ili telefoniraju), provode 28 odsto radne nedelje odgovarajući na mejlove, a svaki treći Britanac svaki dan visi na Fejsbuku.

Društvene mreže promenile način naših života

Društvene mreže promenile način naših života 

Naučnici to zovu "kokičarenjem" jer nam mozak kao uređaj za kokice stalno izbacuje nove ideje u tehnološku orbitu - stavljamo postove i statuse na Fejsbuk i Tviter, fotografije na Instagram, šaljemo SMS-ove i mejlove, a uz sve to pokušavamo da obavljamo svakodnevne obaveze.

Naravno, koncentracija nam je na najnižem nivou jer ne dopuštamo mozgu da se posveti jednom zadatku kako treba.

Ne prestajemo čak ni kad bi trebalo da se opustimo i pogledamo film ili da pročitamo knjigu. Jer nam i tad, dok čitamo, na um padaju ideje kako da tu radnju pošaljemo u svet - ako ništa, u obliku citata iz knjige na fejsu.

Negujemo sasvim novu vrstu zavisnosti koje se treba rešiti. A evo i kako.

Rezervišite "wirefree" odmor
Saznajte u kom idiličnom seoskom hotelu u okolini nema internet signala i tamo idite na odmor. Tako ćete biti prisiljeni da ostavite gedžete kod kuće i da zaista uživate u slobodnom vremenu sa svojim partnerom, porodicom ili prijateljima.
Napravite plan i - držite ga se
Zbog gomile poziva na razna događanja putem Fejsbuka izbezumljujete sami sebe, ali i druge stalnim promenama planova. Jurcate s promocije na žurku, sa žurke na otvaranje izložbe, umesto da se opustite i uživate. Sve vam to stvara dodatni stres. Napravite plan u čemu zaista želite da uživate, a ostale pozive ignorišite. Ne, nećete ništa posebno propustiti.

Postavite pravila
Toliko ste često na Fejsu da vaši poslovni partneri misle kako je normalno da vam i nakon radnog vremena šalju svoja uputstva ili pitanja na Fejsbuk.

Zamolite saradnike da poštuju činjenicu da je to vaš privatni profil pa neka poslovna pitanja šalju na mejl. Koji nećete proveravati nakon kraja radnog vremena.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP