Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs IT

BAHATOST

Kina objavila rat kompaniji "Apple"!

Autor: A.O. | 30.03.2013 - 12:10:00h | Komentara: 0

Kineska Centralna Televizija upozorila je da bi zvaničnici mogli da preduzmu niz mera protiv 'bahatog' računarskog diva.

čč

Kinezi nisu izuzetak kada je u pitanju lojalnost prema „Apple-u“, pa mnogi od njih brane proizvođača „iPhone-a“ nakon snažne državne medijske kampanje u kojoj se kompanija iz Kalifornije optužuje za pohlepu i aroganciju.

Jedan od najnovijih napada izašao je u „Narodnom listu“, glasilu Komunističke partije pod naslovom "Uništite Apple-ovu besprimernu bahatost".
„Apple“ se optužuje za "zapadnjački tradicionalni osećaj superiornosti" u svojoj politici prema Kini. Iako Kina za sve kompanije zahteva da ponude dvogodišnje garancije za svoje proizvode, Apple ima samo jednogodišnju garanciju za svoje uređaje.
U prilično gadno intoniranom članku s nacionalističkim tonovima „Apple“ je prikazan kao pohlepna, motivisana profitom i "bahata" kompanija.
U državnim medijima već su se pojavile brojne karikature i anti-„Apple“ intonirani izveštaji.
Ranije ovog meseca, Kineska Centralna televizija (CCTV) optužila je Apple za "nepoštene korporativne prakse".
"Apple mora da promeni svoju politiku ili će se upravna tela za sprovođenje zakona strogo obračunati s njima u skladu s relevantnim zakonima i propisima", rekao je neidentifikovanii zvaničnik za CCTV, a izveštava Rojters.
„Apple“ je odbacio sve optužbe da drugačije tretira kineske kupce. Kompanija je u odgovoru za CCTV navela da je njihova 90-dnevna garancija 30 dana duža nego što to zahtevaju kineski zakoni pa je istakla da su uslovi garancije u velikoj meri isti u Kini, kao i u SAD i svuda u svetu.
Šta se događa? Mnogi veruju da Peking pokušava da našteti jednoj od najboljih luksuznih marki u Kini kako bi se pomoglo domaćim proizvođačima čiji proizvodi ostaju neprodani na policama prodavnica.
Vrhunac ovog medijskog rata je otkriće da je CCTV angažovao ili regrutirao zvezde čiji je zadatak da kritikuju Apple na društvenoj mreži Weibo, kineskoj verziji Twitera.
Glumac Piter Ho objavio je tako poruku za svojih pet miliona sledbenika u kojoj je napao „Apple“.
"Apple igra na toliko trikova sa svojom korisničkom službom. Osećam se povređen kao Apple-ov fan. Jeste li učinili pravu stvar za [Stiv] Džobsa? Jeste li učinili pravu stvar za dečaka koji prodaje svoj bubreg [kako bi kupio iPhone], upitao je glumac i dodao: "Ovo je primer kako trgovina velikog imena maltretira kupce".
Problem s ovom porukom odmah je primećen. Na kraju poruke stajalo je "objaviti oko 20:20 sati".
Mnoštvo korisnika napalo je Hoa i optužilo da šalje plaćene poruke koje imaju za cilj da sabotiraju „Apple“.
Ho je svoj post odmah izbrisao i potom tvrdio da on to nije učinio već da su mu na nalog provalili hakeri (?!).
Ako se u bliskoj budućnosti „Apple“ suoči s neobičnom blokadom poslovanja kao što se to dogodilo s „Google-om“ 2010. godine, ovaj debakl mogao bi biti proročanski.
 

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP