Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs IT

KRAJNJE KREATIVNO

Misterija izgubljenih čarapa!

Autor: Vesna Knežević Ćosić / NIN | 02.12.2013 - 14:45:00h | Komentara: 0

Spas za rasejane ljude koji imaju problem s nalaženjem zaturenih stvari, poput telefona, torbi, ključeva i automobila je Find’em Tracking, uređaj za praćenje predmeta u obliku tanke kreditne kartice.

Biro izgubljenih čarapa

Kada je švajcarska kompanija Blacksocks ugradila radio ID tagove u vrh čarapa da bi mogle da se skeniraju RFID čitačem u obliku mini-daljinca, koji je u vezi s pametnim telefonom preko blutut veze, bila je to dobra vest za sve članove FB grupe “Kuda idu izgubljene čarape?”, te fanove organizacije “The Bureau of Missing Socks”, kao i ostale zainteresovane rešavače ove misterije.
Loša vest je da je aplikacija korisnike zatrpavala i nepotrebnim informacijama tipa koliko je puta čarapa bila oprana, kada je proizvedena i da li se boje na levoj i desnoj podudaraju, što neki analitičari vide i kao produkt “invazivne tehnologije” koja slama duh i telo, a nemački publicista Frank Širmaher tretira kao maltretiranje zbog kojeg korisnici interneta “gube kontrolu nad svojim razmišljanjem”.
Međutim, praćenje stvari uopšte nije tako loše ako je efikasno i oprano od viška informacija, kojima napaljeni dizajneri opijeni kreativnim nadahnućem vole da (za)kite nove uređaje, po sistemu “hajde da dodamo još jednu opciju, ne košta nas ništa i baš se zabavljamo”. U tu klasu spade i sprava Find’em Tracking, razvijena za sve one silne rasejane ljude koji sistematski gube i zaturaju ključeve, novčanike, torbe i automobile. Kreatori se hvale da je Find’em Tracking najtanji blutut za praćenje, a ima i dugmence koje omogućava nalaženje telefona tako što aktivira zvonjavu, u slučaju da ste i njega zaturili.
Baterije mu traju 18 meseci, a košta 25 dolara, pa eto sreće i radosti za sve kojima je dozlogrdilo da prevrću celu kuću u poteri za izgubljenim predmetima.
Ali, pošto svako praćenje ima dva lica, dobro je dok vi pratite stvari, a ne one vas. A upravo to je karakteristika LG Smart televizora, koji vas prati i krade privatne podatke, čak i kada mu je dotična opcija isključena. Ovo je otkrio britanski bloger DoctorBeet, koji je primetio da su meta podaci šerovani, čak i kada je opcija „Collection of watching info“ isključena. No, čak i ako vas nije briga šta o vama cinkari vaš TV aparat distributeru televizijskih programa, niko nije ravnodušan na smišljeno i tajno njuškanje bližnjih.

Kompletan tekst možete pročitati na sajtu NIN-a.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP