Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs IT

ŽELE DA POMUTE SLAVU GUGLA I EPLA

Mozila najavila operativni
sistem za mobilne telefone!

Autor: Beta-AFP | 25.02.2013 - 21:55:00h | Komentara: 0

Fondacija Mozila najavila je da će sredinom 2013. izbaciti na tržište dugo očekivani Fajerfoksov operativni sistem za pametne telefone koji bi mogao da ugrozi tržišnu dominaciju Epla i Gugla.

Mozila je predstavila prvu komercijalnu verziju svog operativnog sistema uoči otvaranja najvećeg svetskog sajma mobilne telefonije u Barseloni, Španiji.

Mozila OS

Telefoni će se na tržištu naći na leto, prvo u Brazilu, Kolumbiji, Mađarskoj, Meksiku, Crnoj Gori, Poljskoj, Srbiji, Španiji i Venecueli.

Pametni telefoni sa fajerfoksovim sistemom ne razlikuju se mnogo od onih sa drugim sistemima, a korisnici će imati veliki izbor aplikacija koje će moći da kupe onlajn. Telefoni će imati i nokijinu aplikaciju za mape.

Mozila, koja želi da zauzme treće mesto iza Guglovog andoroida i Eplovog iOS-a, saopštila je da je već privukla 17 mobilnih operatera, među kojima Sprint, Čajna Junikom, KDDI, Singtel, Telefoniku, Telenor i Dojče Telekom.
Fondacija je saopštila da na uredjajima sa fajerfoksovim operativnim sistemom sarađuje sa južnokorejskim proizvodjačem telefona LG i kineskim TCL i ZTE, a da će se treći proizvođač iz Kine, Huavei, pridružiti kasnije u toku godine.
Svi pametni telefoni imaće procesor za aplikacije Kvalkom Snapdragon.
Guglovi i Eplovi operativni sistemi trenutno dominiraju tržištem, sa više od 90 odsto. Analitičari su rekli da će te dve kompanije biti dominantne i u
2013, ali i da je moguće da će biti mesta i za trećeg igrača. Za treće mesto bore se Majkrosoftov Vindous foun, Blekberi, Fajerfoks i Samsungov Tizen.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP