Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs IT

ŽELE DA POMOGNU ZEMLJAMA U TRANZICIJI

Novi portal Gugla sa ustavima iz celog sveta!

Autor: Beta-AFP | 23.09.2013 - 23:45:00h | Komentara: 0

Gigant interneta, pretraživač Gugl (Google), predstavio je danas u Njujorku svoj novi portal koji sadrži ustave iz celog sveta, u cilju da pomogne najviše zemljama u političkoj tranziciji.

Gugl logo

"Želeli smo da onlajn skupimo sve ustave sveta, kako bi bili dostupni svima i korisni vladama u ustavnom procesu", rekao je Džared Koen, direktor sektora Gugla (Google Ideas) predstavljajući sajt www.constituteproject.org u Njujorku, gde se održava ove nedelje Generalna skupština UN.
Ta inicijativa koju je podržao univerzitetski program iz SAD i Velike Britanije kao "Projekat uporedjivanja ustava", omogućava pristup svim ustavima na snazi do septembra ove godinu, i to svih država na svetu.
Portal nudi 350 tema kako bi se olakšalo upoređivanje nekih pitanja, kao na primer prava manjina ili finansiranje izbornih kampanja.
U drugoj etapi, Gugl namerava da portal bude dostupan na svih šest jezika u UN (engleski, francuski, španski, ruski, arapski i kineski).
Jedan od ciljeva portala jeste da olakša pisanje ustava zemalja koje izlaze iz političke krize ili oružanog konflikta. "Ti ustavi i svi vladini dokumenti predstavljaju važnu priliku za te zemlje", rekao je Koen.
Na prezentaciji je bio i predsednik Tunisa Monsef Marzuki, koji je rekao da je "očaran" tom inicijativom, koja će biti od "izuzetne važnosti" za zemlje kao što je njegova, a koje teško dolaze do ustava ili izbornog zakona.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP