Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs IT

FESTIVAL NOVIH MEDIJA

Otvoren ''Resonate 2013'' u Beogradu!

Autor: A. O. | 22.03.2013 - 09:47:00h | Komentara: 0

''Resonate'' festival, jedan od najprestižnijih evropskih festivala novih medija, počinje danas u Domu omladine Beograda i trajaće do 23. marta. Ministar kulture i informisanja Bratislav Petković je u prisustvu brojnih gostiju svečano otvorio festival. Otvaranju je pristvovao i Stefan Lazarević, državni sekretar za telekomunikacije. Tokom tri dana trajanja festivala vrhunski umetnici, dizajneri i mislioci savremenog društva podeliće svoja znanja i iskustva sa posetiocima festivala kroz 31 predavanje, 16 radionica, brojne debate, ali i bogati edukativni i muzički program. Organizatori su na konferenciji za novinare najavili eksploziju kreativnosti, umetnosti, interakcije i savremenog pristupa novim tehnologijama.

Bratislav Petković

Bratislav Petković | Foto: FoNet

- Izuzetna mi je čast da prisustvujem otvaranju ''Resonate'' festivala, na kome će biti predstavljena neka od najistaknutijih i najsmelijih dostignuća u modernoj multimedijanoj umetnosti, koja su bila izložena u prestižnim galerijama u svetu, a danas imamo priliku da ih vidimo u Beogradu. Najbitniji aspekt festivala svakako je edukacija budućih stvaralaca i kreativnih profesionalaca. Danas su ovde studenti fakulteta u Srbiji koji će naredna tri dana učiti od iskusnih međunarodnih predavača, i ja želim da vidim kako u bliskoj budućnosti njihovi radovi gostuju na sličnim festivalima u svetu. Nadam se da je drugo izdanje ''Resonate''-a početak kulturne tradicije koja će Srbiju vratiti na istaknuto mesto u svetu umetnosti - istakao je ministar kulture i informisanja Bratislav Petković tokom otvaranja festivala.

Resonate

Otvoren festival ''Resonate''!

U okviru dnevnog programa festivala biće organizovane radionice koje će obrađivati teme kao što su: Instalaciona umetnost, Generativna umetnost, Vizualizacija podataka/Kvanftifikuj sebe, Kreativno kodiranje, Performas/Muzička produkcija, Nezavisne igrice, Pripovedanje i dizajn futurizam.

Radionica Ivan Poupirev

Radionica Ivan Poupirev

- Pozitivna stvaralačka energija je ono što ''Resonate'' izdvaja od svih ostalih festivala. Postavljanje novih standarda u kreativnoj industriji uz kreiranje nove platforme za umrežavanje, informisanje, obrazovanje i zabavu je cilj ovog međunarodnog festivala. Pomeranje granica i težnja da podelimo iskustvo i znanje sa domaćom i inostranom publikom je rezultiralo time da karte budu rasprodate mesec dana pre početka festivala – istakla je Maria Jelesijević. Umetnici koji će držati predavanja i uz teorijsko znanje podeliti praktična iskustva sa posetiocima su: Kejsi Ris, Džoukim Sauter (ART+COM), Zimoun, Klaus Obermajer, Moric Stefaner, Zak Gejdž, ''Tale of Tales'', Golan Levin, Ivan Popirev, Rakel Mejers, Entoni Dan (RCA), Koen van Bejlen, Karsten Šmit, ''Spaces of Play'', Memo Akten, Andreas Miler, Džejms Brajdl, Liam Jang, Andreas Gizin, Greg Džej Smit, Kajl Mekdonald, Piter Kirn, Studio NAND i mnogi drugi.

Resonate festival

Obećavaju eksploziju kreativnosti, umetnosti, interakcije i savremenog pristupa novim tehnologijama!

Osim bogatog dnevnog programa festivala, organizatori su osmislili i jedinstven muzički program. Posetioci će 21. marta biti u prilici da uživaju u nastupu ''Pantha du Prince'', u velikoj sali Doma omladine Beograda od 21 sat, čoveka koji je revolucionarnim potezom lansirao zvuk koji

sam naziva ''Sonic House“ – miks elektronskih bitova, akustični odsviranih melodija i ambijentalnih zvukova. ''Resonate'' je doveo u Beograd i jedan od najvažnijih umetničkih kolektiva digitalne generacije, ''Mouse on Mars'', čiji je nastup zakazan za 22. mart u velikoj sali Doma omladine Beograda. Poslednje večeri festivala 23. marta u zgradi ''Kluza'' nastupiće didžej Dinki koja pripada novom talasu izuzetnih umetnika elektronske klupske muzike iz Čilea. U Beogradu će ova didžej zvezda nastupati za smeli klubski kraj ''Resonate'' festivala.

Ivan Poupirev

Ivan Poupirev

Festival su podržali: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, Mailchimp, Hi-ReS!, AudiovisualAcademy, Nexus Productions, The Frank-Ratchye Studio for Creative Inquiry, Turistička Organizacija Srbije, Antipod i Dom omladine Beograda.


Ukoliko želite da saznate više o kompletnom trodnevnom programu festivala posetite http://www.resonate.io.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP