Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs IT

KRŠENJE PRIVATNOSTI?

Pogledajte tehnologiju za koju američka vlada ne želi da znate
- a kojom ona može da zna sve o vama! (VIDEO)

Autor: A.S. - V.B. | 12.02.2013 - 11:02:00h | Komentara: 0

Američka mulitnacionalna kompanija razvila je program kojim ima mogućnost da prati korisnike i analizira podatke koji se skladište tajno na društvenim mrežama!

Društvene mreže

Društvene mreže | Foto: Shutterstock

Rajton multinacionalna kompanija stvorila je RIOT (Rapid Information Overlay Technology), navodno iz bezbednosnih razloga, a ovaj program može da prikupi ogroman broj podataka običnih ljudi sa svim društvenih mreža koje koriste Fejsbuk, Forskver, Tviter...

Korišćenjem Riota, moguće je videti čitav nečiji život, i to do detalja, u samo nekoliko poteza mišem!

Iako iz ove firme tvrde da RIOT neće biti prodavan ni jednom klijentu, pristup će najverovatnije imati američka vlada koja je deo zajedničkog istraživanja sa ovom kompanijom, koje ona tumači kao ojačavanje sistema nacionalne odbrane.

Riot je toliko precizan da ne samo da prepoznaje osobe na njima, nego i lokaciju gde su napravljene.

“Pratićemo jednog od naših zaposlenih”, kaže Urh u snimku, pre nego što prikaže fotografije izvesnog “Nika”, jednog od zaposlenih u Rajton kompaniji.

Pomoću ovih informacija prikupljenih na njegovim profilima na društvenim mrežama, Urh ubrzo saznaje da Nik često posećuje Nacionalni park Vašington, gde mu je teretana, u koliko sati je Nik u njoj, koliko često, gde je putovao, sa kim je pričao na Fejsbuku...

“Ako biste ikada hteli da se dokopate Nika ili možda njegovog laptopa, možda bi trebalo da budete u teretani ponedeljkom u šest sati”, komentarisao je Urh nakon analize dobijenih podataka.

Prikupljanje informacija sa sajtova za potrebe “čuvara zakona” smatra se legalnim u većini zemalja.

Rajton nije želeo da ovaj video izađe u javnost pod izgovorom da otkriva koncept proizvoda koji još nije prodat ni jednom klijentu.

Džered Adams, predstavnik za odnose s javnošću ove kompanije, rekao je u mejlu za "Gardijan": “Riot je veliki sistem za analizu podataka na kom trenutno radimo u saradnji sa državnim laboratorijama i komercijalnim partnerima kako bismo pomogli da se gomile podataka pretvore u korisne informacije za očuvanje nacionalne bezbednosti”.

Prema izveštajima objavljenim u Odeljenju za trgovinu SAD vlade, tehnologija je navedena pod “EAR99” regulativu o izvozu, što znači da “može biti izvezena bez licence na većinu destinacija i pod većinom okolnosti”.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP