Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs IT

JUBILEJ

Računar Mekintoš slavi 30 godina!

Autor: Beta -AFP | 24.01.2014 - 10:13:00h | Komentara: 0

Američka firma Epl (Apple) pre 30 godina napravila je revoluciju u oblasti informatike, tako što je proizvela kompjuter "Mekintoš", koji je i danas ostao simbol legedarnog rivalstva između Epla i Majkrosofta.

Apple

Apple | Foto: foter.com

- Mekintoš je bio veliki korak napred. Sve smo smislili i napravili da bude svima dostupan i lak za rad. To je prvi kompjuter na kojem su ljudi mogli da se igraju i da kažu kako je dobar - rekao je Rendi Viginton, jedan od prvih zaposlenih u Eplu.
Pre predstavljanja Mekintoša, 24. januara 1984. godine, računari su bili veoma skupi , sa komandama na jeziku koji je bio gotovo u potpunosti nerazumljiv za one koji nisu programeri.
Novi računar Epla je to promenio i otvorio put ka upotrebi kompjutera široj javnosti, zahvaljujući grafičkom prikazu koji je predlagao da se mišom upravljaju ikone. To je izmislio još 60-ih godina inženjer Dag Engelbart sa Instituta za istraživanje. Engelbart je prošle godine preminuo.
Kada su cene računara bile do 10.000 dolara, Mekintoš je koštao 2.500 dolara.
Tada je počelo i rivalstvo s Majkrosoftom koji je naredne godine lansirao svoj sistem Vindouza (Windows), koji je postao nezaobilazni deo računara.
- Mislim da je tadašnji osnivač i direktor Epla Stiv Džobs negovao rivalstvo između Vindouza i Mekintoša. Džobs se stalno ljutio na Majkrosoft, jer je Vindouz preuzeo grafički prikaz Mekintoša. Uvek je govorio da je to plagijat - rekao je Danijel Koutke, jedan od učesnika u proizvodnji Mekintoša.
Iako su čari Mekintoša postale popularne, Majkrosoft je imao prednost na tržištu. Mekintoš je postao sve nezgrapniji jer su se u prodaji pojavili novi, tanji, finiji i moćniji kompjuteri.
Prodato je 16,5 miliona primeraka Mekintoša, a sada je taj kompjuter ustupio mesto novim savremenijim proizvodima Epla, kao što su pametni telefoni i tableti.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP