Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs IT

DUGO OČEKIVANI

RIM predstavio nove
modele i menja ime u Blekberi!

Autor: Beta-AP | 30.01.2013 - 20:09:00h | Komentara: 0

Kanadska kompanija Research in Motion - RIM predstavila je danas nove modele mobilnih telefona s operativnim sistemom Blekberi 10 (BlackBerry) i saopštila da menja ime u Blekberi Limited kako bi bila prepoznatljiva kao brend.

Blekberi

Novi Blekberi modeli | Foto: Time.com

Posle dosta odlaganja, Blekberi je danas predstavio dva nova modela kojim bi trebalo da parira drugim proizvodjačima smart tefona. Model Q10 ima klasičnu tastaturu, dok Z10 ima tač skin tehnologiju.

Novi operativni sistem je napravljen da obuhvati multimedijske sadržaje, aplikacije i tač skrin koji dominira na tržištu, ali je pitanje da li će Blekberi, svojvremeno pionir na tržištu, uspeti da dostigne Epl (Apple) i druge uredjaje koji koriste Guglov (Google) sistem Android.
RIM je prvo najavio da će se Blekberi 10 pojaviti na tržistu početkom prošle godine, a potom na kraju. Na kraju je to ponovo odloženo, čime je kanadska kompanija propustila unosnu prazničnu sezonu u SAD, čime je, prema procenama, izgubila više od 70 milijardi dolara zarade deoničarima, kao i 5.000 radnih mesta.
Blekberi je najvio da će novi telefoni biti brži, da će kucanje na njima biti bolje, kao i da će moći da se na istom uređaju odvoje poslovni i lični identitet.

Ivršni direktor kompanije, Torsten Hejns na konferenciji je predstavio dva uređaja, jedan sa tastaturom i jedan sa ekranom osetljivim na dodir – BlackBerry Z10 i Q10.

Z10 poseduje 4.2-inčni ekran i ekran osetljiv na dodri dok Q10 poseduje ekran osetljiv na dodir ali i fizičku tastaturu koja je skoro identična onoj na prethodnim uređajima.

Novi operativni sistem nudi prilično glatko i brzo korišćenje telefona i nudi potpunu integraciju brojnih socijalnih mreža i servisa – ukoliko idete na sastanak novi operativni sistem u stanju je da skine njihovu fotografiju sa Facebooka i informacije sa LinkedIna.

U stanju je da prepozna sve konekcije koje imate nakon čega ih sve objedinjuje na jednom mestu.

Jedan od noviteta jeste mogućnost video poziva, veoma slična FaceTimeu viđenom na iPhoneu kao i mogućnost da ceo "ekran" podelite sa drugim BlackBerry korisnikom.

Kada je bezbednost u pitanju, kosrinici imaju na raspolaganju praktično dva telefona, jedan za ličnu i jedan za poslovnu upotrebu i oba su enkriptovana.

Novi OS korisnicima omogućava da izaberu seriju fotografija kao i posebnu numeru koja će ići uz njih a sistem ih automatski spaja što je jako zgodno za pravljenje prezentacija.

Martin Malik, zadužen za poslovni razvoj izjavio je da će od danas korisnicima biti na raspolaganju preko 70.000 aplikacija za BlackBerry 10. A uz novi OS su i Skype, Amazon Kindle i još par velikih imena.

BlackBerry App World takođe omogućava skidanje filmova, serija i muzike.

Kompanija je takođe imenovala globalnog kreativnog direktora – Ališu Kiz koja će biti zadužena za razvoj BB10 platforme.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP