Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuća

OSVEŽIVAČI VAZDUHA

Da kuća miriše na dom!

Autor: Ekipa Alo! | 12.11.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Poznato je da mirisi utiču na čovekovo raspoloženje, čak i na zdravlje. Umesto kupovnih osveživača vazduha, koji ponekad mogu da budu suviše agresivni, upotrebom eteričnih ulja i drugih prirodnih sredstava možete stvoriti sopstvene mirisne kreacije u domu...

Lavanda pogodna  za spavaću  sobu, nana i  citrusi  za radnju

Lavanda pogodna za spavaću sobu, nana i citrusi za radnju | Foto: Shutterstock

Prijatni mirisi uneće novu dimenziju u vaš dom, samo treba odabrati ili pomešati pravi ton za određenu priliku. Citrusni mirisi poput pomorandže, limuna ili mandarine razbudiće vas i učiniti poletnim, jabuka podiže raspoloženje, vanila je odlična mirisna pozadina kad se u domu okupi društvo, a ako želite da se opustite na kraju dana, u tome će vam pomoći kamilica i lavanda jer imaju smirujuće dejstvo.


Mirisi domaćih kolača i peciva često vraćaju u detinjstvo, podsećajući nas na poslastice koje su pripremale naše mame i bake. Ti mirisi bude u nama osećaj topline i sigurnosti, pa takvo stanje duha možemo podstaći mirisima vanile, cimeta ili karanfilića.

Domaći osveživač
Pre nego što počnete da ih koristite, imajte na umu da je za prijatnu atmosferu u domu na prvom mestu nužan svež vazduh. Prostor treba provetravati najmanje dvaput dnevno po 15 minuta. Za prijatnu i opuštenu atmosferu u domu naročito su pogodni drvenasti mirisi iz prirode, poput borovine. Mešavina eteričnih ulja sandalovine, bora i borovnice idealan su osveživač vazduha s mirisom šume. Uzmite po deset kapi od svakog eteričnog ulja i pomešajte sa kašičicom votke. Ulijte u bocu od 500 ml s raspršivačem i protresite. Zatim ulijte vode do vrha boce, pa ponovno protresite.

Dobićete osvežavajući miris koji možete slobodno da upotrebljavajte, ali pazite da mirisnu mešavinu ne raspršujete po drvenom nameštaju i tkaninama. Ako to nisu mirisi po vašem ukusu, navedeni recept možete iskoristiti za bilo koje drugo eterično ulje. Još jednostavniji način da osvežite prostor je da dodate nekoliko kapi omiljenog eteričnog ulja u posude s vodom na radijatoru jer održavaju vlažnost vazhuha ili koristite gotove posudice za eterična ulja sa svećicama. Isparavanjem vode prostorijom će se širiti i prijatni mirisi. Pokušajte s eteričnim uljima kedrovine, cimeta, lavande ili pomorandže. Da biste podstakli koncentraciju, poslužiće limun, bergamot, mirta, bor i pepermint.

Za radnu sobu
Miris nane i citrusa poput limuna, limete, pomorandže ili grejpfruta odlični su stimulansi koji podstiču koncentraciju i dižu energiju.

Sledite osećaj
Upotrebljavajte u domu miris koji najviše volite i po kojem ćete ga intuitivno prepoznavati kao sopstvenu oazu sreće.

Jednostavni osveživač
Na malo vate nakapajte nekoliko kapi eteričnog ulja lavande ili ekstrakta vanile. Stavite je na plitki tanjirić. Osvežiće vazduh u trenutku.

Puder za opuštanje
Miris pudera stvara osećaj sigurnosti. Možete iskoristiti dečji ili ženski puder, njihov miris je odličan za trenutke opuštanja uz omiljenu muziku.

Više prostora
Mirisi jabuke i krastavca stvaraju osećaj topline, ali i prozračnosti, pa se prostor čini većim. Zbog poletne i lagane note poboljšavaju raspoloženje.
 

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP