Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuća

UZGAJANJE U ZATVORENOM PROSTORU

Kad vam u stanu rodi limun, vi odmah napravite limunadu!

Autor: mojenterijer.rs | 11.03.2015 - 11:43:00h | Komentara: 0

Uzgoj limuna u zatvorenim prostorijama, odnosno u saksijama, traži od uzgajivača puno više znanja i pažnje nego uzgoj na otvorenom prostoru...

Limun

Limun je lepa i dekorativna zimzelena biljka | Foto: Profimedia.rs

I pored najlepših želja, uzgajivači limuna u zatvorenim prostorijama mogu doživeti velika razočaranja, jer je limun po svojoj prirodi osetljiv na spoljne uticaje...
Od davnina, primećeno je da plodovi limuna povoljno utiču na organizam - oni pojačavaju apetit i deluju okrepljujuće na oslabljen organizam. Ako ga uzgajate sami u vašem domu, možete imati svoje zdrave plodove koji se koriste za jelo, sok i preradu.
Citrus limon L. se ubraja među biljke koje svojom krošnjom ugodno, nenametljivo čine pravi ukras u svim fazama svoga razvoja i svim godišnjim dobima.
Limun je lepa i dekorativna zimzelena biljka koja naraste od 3 do 6 m visine, sa sjajnim listovima, cvetovima bele boje i osvežavajućim žutim plodovima, koja može trajati više od dvadeset godina.
Najvažniji uslovi potrebni za uzgajanje su temperatura, budući da je limun po svojoj prirodi ljubitelj topline, kao i svetlo potrebno za nesmetan rast i razvoj, i vlaga koja povećava rodnost limuna.
Sadnja se obično obavlja u proleće, a u zatvorenim prostorijama može da se obavlja i tokom jeseni. Kvalitetne sadnice su garancija uspeha, zato ih treba nabavljati iz rasadnika koji garantuju kvalitet. Sadnica se postavlja u središte saksije, gde se nakon postavljanja drenaže postepeno dodaje zemlja oko sadnice, a tankim drvenim kolcem sadnica se lagano nabija u zemlju, pa se na kraju obilno zalije.
Ako želite da imate najbolju saksiju za svoj limun, smestite ga u posudu od pečene gline koja ima koliko-toliko šupljikave zidove kroz koje će se menjati vazduh i voda, pa će mu se na taj način najbolje razviti koren. Veličinu lonca odredite prema uzrastu - najbolje je postepeno povećavati veličinu lonca u isto vreme s rastom sadnice. Na dnu glinenih ili drugih saksija mora biti jedna ili više rupica kroz koje će oticati suvišna voda. Zemlja u saksiji trebalo bi da bude u stanju srednje vlažnosti, zato limun tokom leta zalivajte svaka 2-3 dana. Saksiju možete postaviti u plići tanjirić s vodom.
Svoj limun smestite uz zastakljene površine kod prozora ili vrata, gde pada najviše direktnih sunčevih zraka. Nedostatkom svetlosti, biljka može odbaciti lišće, a tada ogolele grane treba orezati kako bi iz istih početkom proleća izrasli mladi izdanci. Najbolja su ona mesta koja se nalaze na južnim, zapadnim ili istočnim stranama prostorija. Takođe pripazite da ga ne postavite previše blizu radijatora ili peći i postepeno provetravajte prostorije, kako vazduh ne bi postao pregrejan i suv i tako mu naškodio. Leti bi bilo najbolje staviti ga napolje, na svež vazduh.
Tokom rasta, potrebno je da vaš limun presadite iz manje u veću saksiju, kako bi imao dovoljno mesta za slobodan rast i razvoj.
Ako limun uprkos presađivanju ima problema sa predviđenim rastom i razvojem, najverovatniji i najčešći razlog je nedostatak hranjivih materija u tlu. Zato pripazite na prekomerno zalivanje, jer se time ruši struktura zemlje i smanjuje veliki deo hranjivih materija. Zbog toga, vaš limun zalivajte samo onda kada je zaista potrebno. Najbolji rezultati u đubrenju zemlje postižu se kombinovanjem organskih i mineralnih đubriva.

Limunada

Limunada | Foto: Profimedia.rs

I kako izreka kaže kada vam život da limun, vi od njega napravite limunadu.
Nemojte gubiti nadu ako vaš limun prve godine rodnosti donese samo jedan plod, nego napravite limunadu i uživajte, jer kasnijih godina rodnost će biti sve veća i veća.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP