Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuća

LEČI UM, TELO I DUŠU

Napravite svoj kutak za opuštanje!

Autor: E. A. | 11.02.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Zar ne bi bilo divno da imate svoj kutak (još bolje sobu) u domu koji je posvećen miru, spokoju i vašem emotivnom blagostanju? Kutak koji vam omogućava da pobegnete od svakodnevnih stresova i povežete se sa univerzumom. Predlažemo vam da kreirate svoju oazu za meditaciju, a evo i kako...

Nemojte  pretrpati prostor.  Važno je da soba  bude čista kako  bi vaš um bio  otvoren

Nemojte pretrpati prostor. Važno je da soba bude čista kako bi vaš um bio otvoren | Foto: Profimedia

Izaberite sobu
Izaberete sobu u svom domu u kojoj se osećate dobro. To znači sobu koja vam prija, mirno mesto gde ne prolaze stalno vaši ukućani. Kada birate sobu, obratite pažnju na osvetljenje. Na primer, soba koja ima dosta prirodnog svetla će odmah poboljšati vaše raspoloženje. Ako ne možete da pronađete sobu koja poseduje ove kvalitete, razmislite o otvorenom prostoru. To može biti vaša bašta, balkon, vaša terasa ili čak vaš cvetni vrt, predlaže “mojenterijer.rs”.


Čist prostor
Ako govorimo o ometanju, pažnju odvlače pretrpane oblasti, pogotovo kada pokušavate da se opustite. Potrudite se da u vašem kutku imate što manje “statista”. Osnovni elemenati su mali sto, prostirka za jogu, tepih i jastuk za meditaciju.

Elementi prirode
Priroda je organski opuštajuća i isceljuje, tako da ima smisla ubaciti neke prirodne elemente u prostoriju u kojoj želite da se opustite i meditirate. Unesite biljku (razmotrite miris jasmina), vazu rezanog cveća, tegle ispunjene peskom i školjkama, ili čak malu fontanu.

Predlažemo vam da kreirate svoju oazu za meditaciju, a evo i kako...

Predlažemo vam da kreirate svoju oazu za meditaciju, a evo i kako... | Foto: Profimedia


Muzika
Iako nije neophodan element, muzika može biti vrlo opuštajuća za mnoge pojedince. Ovo je posebno korisno za one koji žive u prometnoj gradskoj zoni, gde se zvuci sirene i automobili stalno čuju i prodiru kroz zidove. Kada dođe vreme da izaberete muziku, preporučuje se da to bude instrumental. To ne mora da bude klasična muzika, ali nađite umirujuće zvuke, kao što su zvukovi okeana, cvrkut ptica ili zvuci vetra.

Aromaterapija
Drugi element koji treba razmotriti u vašem kutku je aromaterapija. Upotreba eteričnih ulja iz biljaka, kao što su lavanda, kamilica i nana zaista mogu da smire dušu, um i telo. Ovi mirisi takođe jačaju imuni sistem, ublažavaju bolove u mišićima, smanjuju ili eliminišu stres.

Lični pečet
Prilikom kreiranja kutka za medijaciju, sigurno ćete poželeti da prostorija ima vaš lični pečat. Razmislite o stavkama kao što su zvona, kristali, statua Bude, perle i umetnička dela. Bilo koji od ovih elemenata može da pomogne prilikom stvaranja spokojnog i mirnog okruženja. Nemojte pretrpati prostor. Važno je da soba bude čista kako bi vaš um bio otvoren.

Moć boja
 

Uzmite u obzir boju prostorije. Obojite kutak tonovima koji odgovaraju raspoloženju koje pokušavate da postignete. Neki ć́e možda reći da su pastelni tonovima mnogo bolja opcija za razliku od tamnih nijansi, jer su umirujuć́i i opuštajući. Bez obzira koju boju da izaberete, boja u sobi utiče na raspoloženje, pa odaberite nijansu koja čini da se osećate mirno i opušteno.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP