Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuća

IDEALNO MESTO DA ZASADITE SVOJE DRVO JE SEVERNA STRANA VRTA

Nek i jelka preživi praznike

Autor: Ekipa Alo! | 03.01.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Zimzeleno drvce okićeno mnoštvom šarenih lampiona i ukrasa centralni je deo novogodišnjih praznika. Ako ste se ove godine odučili za ono sa busenom, mada je veštačka jelka najbolje rešenje, pomoći ćemo vam da ga sačuvate i za narednu godinu…

Idealno mesto da  zasadite svoje drvo je  severna strana vrta

Idealno mesto da zasadite svoje drvo je severna strana vrta | Foto: Shutterstock

U kući
U kući drvce ne bi trebalo da stoji duže od desetak dana, a najbolje ga je smestiti dalje od izvora toplote (idealna temperatura je 15-18 stepeni). Izložena visokoj temperaturi, biljka bi mogla da prekine period mirovanja i pustiti nove izdanke koji će se lako smrznuti nakon iznošenja napolje. Svaki dan je potrebno proveravati vlažnost supstrata u posudi. On ne sme da se osuši, ali ni da bude previše vlažan.


U bašti
Ako nameravate da drvce posadite u bašti, pokušajte da iskoristite toplije dane kad tlo nije smrznuto kako biste iskopali rupu i zemlju preneli na toplije mesto. Tako vas smrznuto tlo neće prisiliti da sa sadnjom čekate do proleća. Ako padne sneg ili tlo bude smrznuto, posudu umotajte kartonom ili jutanim džakom, iznesite ga na zaštićenu terasu ili balkon, u hladno spremište ili garažu, gde može nekoliko nedelja da sačeka povoljnije uslove.

Na severnoj strani
Nije svejedno gde ćete posaditi zimzelena stabla nakon praznika - na pogrešnom mestu mogli bi da zasene vrt, tako da ništa drugo ne uspeva. Idealno mesto je severna strana vrta jer će služiti kao prirodna zaštita od zimske hladnoće. Na njih se mogu nadovezati listopadna stabla i žbunje tako da sve zajedno pravi oblik potkovice.

U društvu borovnica


Crnogorična stabla dugoročno zakiseljuju tlo, pa ispod njih malo što uspeva. Izuzetak su borovnice i brusnice kojima može odgovarati njihova blizina jer te biljke najbolje uspevaju na kiselom tlu. Ako na prazna mesta ispod njih zasadite šumske jagode, dobićete crnogorični “šumski vrt” koji kombinuje zimzeleno drveće s jestivim i korisnim biljkama.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP