Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuća

šareni Balkon okupan letnjim suncem

Ove biljke će preživeti vrelinu

Autor: | 23.06.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Dolazak leta i velikih vrućina ne pada teško samo ljudima. Cela priroda se prilagođava novim uslovima, neki lakše, neki teže… Mi vam predstavljamo biljke koje su u stanju da prežive čak i najtoplije leto.

Pelargonija cveta, lepa je, šarena i može da podnese mnogo sunčanih  dana i izdrži visoke temperature

Pelargonija cveta, lepa je, šarena i može da podnese mnogo sunčanih dana i izdrži visoke temperature | Foto: Shutterstock

Na prvom mestu je pelargonija, jednostavnih cvetova i boja koje variraju od pastelnih, preko jarkih, blještavih, do zagasito purpurne nijanse. Ime im potiče od grčke reči pelargos, što znači roda, jer plod pelargonija podseća na ovu životinju.


Preci ovih omiljenih balkonskih biljaka potiču iz Južne Afrike. Prve pelargonije donesene su u Evropu 1710. godine iz pokrajine Kaplane. Otada su brojnim oplemenjivanjem nastale brojne vrste.

Pelargonium zonale
Uspravnog su rasta, a ime su dobile po obojenim delovima lista u obliku obruča. Uzgaju se u loncima, sandučićima, na gredicama u parkovima i kućnim vrtovima.
Cvetaju od proleća do rane zime. Prevladava crvena boja cveta, iako su ukrštanjem dobijene gotovo u svim bojama, tonovima i kombinacijama.
Viseće pelargonije
Pošto oblikom lista podseća na lišće bršljana, često ih još nazivaju pelargonije bršljanke. Nisu pogodne za uzgoj u zatvorenom prostoru, jer im odgovara svež vazduh. Zbog svog elegantnog, visećeg rasta i bujnog zelenog lišća, deluju vrlo dekorativno. Odlično se dopunjuju s ostalim ukrasnim biljkama uspravnog rasta, te raskošna paleta boja i oblika cvetova pružaju velike mogućnosti za neobične i lepe kombinacije. U vreme bujna rasta trebaju mnogo vode i đubriva.

| Foto: Shutterstock


Tamjan (Plectranthus coleoides)
Snažna biljka dlakavog lišća koja dobro podnosi jako sune. Tamjan je biljka malih i neuglednih cvetova, ali je zanimljiva zbog zeleno-belih listova vrlo karakterističnog mirisa, koji tera insektr. Kombinuje se s cvećem u ukrasnim posudama i visećim korpama. Redovno se zaliva i prihranjuje, a takođe se ne sme zaboraviti na uklanjanje suvišnih mladica.

Bakopa (Sutera diffusus)
Omiljena je biljka zbog bezbroj sitnih cvetića u kombinaciji s malim i nazubljenim tamnozelenim listovima. Odlično se kombinuje s biljkama bogatih cvetova jer stvara čipkastu cvatnju u malim slapovima. Cveta celo leto i odlično podnosi sunčani položaj. Najčešće je možemo videti s belim cvetovima, ali dolazi i u varijanti roze i ljubičastih latica.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP