Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuća

RECITE JOJ NA VREME

Ovo su stvari koje treba da kažete ćerki pre nego što odraste

Autor: Blic žena | 13.03.2014 - 12:22:00h | Komentara: 1

I deca su, kao i mi, svakodnevno izložena najrazličitijim porukama koje stižu sa televizije i ostalih izvora. Od vas se, kao roditelja, očekuje da decu pravilno vaspitate i osposobite za život i da im prenesete neke prave vrednosti.

Žene pouzdano znaju da li je dete njihovo i bez DNK testa

Pripremite ćerkice za ono što ih čeka | Foto: Shutterstock

Stvari koje treba da kažete ćerki pre nego što odraste
Nekoliko stvari koje se odnose isključivo na devojčice:
1) NAUČITE JE DA KAŽE "NE"
Naučite dete da razlikuje dobre od loših stvari, i da lošim stvarima kaže “ne”, kao što su, na primer, nevaspitani dečaci, alkohol, nepristojne slike na instagramu....
2) DA VIŠE BRINE O UNUTRAŠNJOJ LEPOTI
Dobro je ako vaša mezimica vodi računa o svom spoljašnjem izgledu, ali ne sme da zanemari ni unutrašnji svet, i treba da zna da prava lepota dolazi iznutra.
3) POSEDOVANJE STVARI NE USREĆUJE
Nova igrica, nova tašna, nove cipele... neće je usrećiti, to je sigurno. Nešto se može pokvariti, izgubiti se, izaći iz mode... Treba da ceni ono što ima, i tada će biti srećna, a ne ako stalno samo kupuje.
4) NEKE DRUGARICE MOGU BITI ZLE
Naučite je da bude pažljiva kada bira drugarice. Treba da zna da devojčice mogu biti sitničave, ljubomorne, surove. Mogu se lažno predstavljati da su joj prijateljice.

Devojčica sa megafonom

Naučite ćerkicu da veruje u sebe | Foto: Shutterstock

5) PRIJATELJICE MOGU BITI DRAGOCENE
Pored toga što prijateljice mogu biti dvolične, one prave su dragocene u životu. Momci dolaze i prolaze, ali iskrena drugarica će uvek biti uz nju.
6) NE TREBA OSUĐIVATI DRUGE LJUDE
Ljude ne treba procenjivati po spoljašnjem izgledu ili garderobi.
7) GRUDI SU PRECENJENE
Dok devojčicama ne izrastu grudi, one jedva čekaju da se to desi. Kada im izrastu, počinju pitanja: da li su dovoljno velike, premale, ili, možda, prevelike? Ne treba da zaboravi da su grudi deo intime i ne treba da ih stavlja u prvi plan.
8) TREBA DA SE DRUŽI S BAKOM

Ako vam je majka živa, treba da nastojite da vaša ćerka i vaša majka imaju dobre odnose, jer je baka puna iskustva, i puna interesantnih životnih priča.

9) SREDNJA ŠKOLA NIJE PRAVI ŽIVOT
Može joj se učiniti da je kraj sveta ako se posvađa sa nekom drugaricom, ili momkom. Objasnite joj da srednja škola nije pravi život, da još ima vremena za sve. Ne može se reći kakav će ko biti kad odraste na osnovu toga kakav je u srednjoj školi. Oni koji su najpopularniji među vršnjacima u to doba, možda više nikad neće dostići takav “sjaj”, a oni koji su obično po strani, možda kasnije u životu ostvare neverovatne rezultate.

tužna balerina

Naučite dete da je svaki problem rešiv

10) NAUČITE JE DA PRVO VOLI SEBE
Treba da bude svesna da ne može svima da se dopadne, i da je to sasvim u redu. Jedina osoba koja treba uvek da je voli jeste ona sama.
11) SVE U SVOJE VREME
Ovo je jako pametna izreka koje vaša ćerka treba da se pridržava. Ne treba da žuri sa stvarima za koje još nije zrela.
12) SEKS BI TREBALO DA BUDE ZABAVAN
Ne treba da žuri ni sa stupanjem u seksualne odnose, nego tek kad bude osetila da je spremna, i treba da ima na umu da bi seks trebalo da bude zabavna stvar. Ako njen partner ne brine o tome da se ona oseća dobro u tome, i emocionalno i fizički, nega pogleda savete pod brojem 1 i 11.
13) SVAKI PROBLEM JE REŠIV
Ne treba da pada u očaj kad god naiđe na neki problem. Neka se zapita da li će joj to što je sada brine biti isto tako važno za pet minuta, ped dana, pet godina. Drugo, ako čovek razmišlja hladne glave, gotovo uvek može da pronađe rešenje.
14) NE TREBA DA SE POREDI SA DRUGIMA
Uvek će biti neko ko je lepši, bogatiji, popularniji, talentovaniji od nje. Ali, to nikako ne mora da znači da je ta osoba zbog toga srećnija i ispunjenija.
15) TO JE, IPAK, SAMO KOSA
Ispravljaće je, peglati, uvijati, farbati, šišati, puštati, provodiće sate u brojanju ispucalih krajeva....Zbog čega? To je, ipak, samo kosa. Život je suviše dragocen da bi se toliko vremena trošilo na nešto kao što je savršena kosa.
16) BITI PAMETAN JE KUL
Ponekad vaša ljubimica oseća kao da mora da krije da je inteligentna. Recite joj da ne treba tako da se oseća, i da se pravi glupom, kad nije.
17) NE TREBA DA GUBI SVOJU LIČNOST
Cilj zabavljanja je pronaći dečka koji voli sebe onakvog kakav zapravo jeste, i koji će i nju voleti takva kakva je. Ne treba da se pretvara da voli stvari koje i on voli, ili da mrzi stvari koje i on mrzi.
18) NEKA KAŽE ŠTA MISLI
Ovde nije reč o kukumavčenju, hvalisanju ili ostvarivanju svojih zamisli..Ako ima svoje mišljenje o nečemu, ili ako misli da joj neko nanosi nepravdu, ili ako vidi da se dešava nešto što nije u redu, treba da otvori usta i kaže. Tom prilikom će neko pozdraviti njen gest, a neko neće, i to ne treba da je brine. (Neka pogleda savet pod brojem 10.)
19) MOĆ NAD DEČACIMA
U nekom trenutku će i ona osetiti da je razlog što on zamuckuje, i što mu se znoje dlanovi. Može biti opojno kad oseti da poseduje žensku moć. Ali, uz veliku moć dolazi i velika odgovornost, zato nikad ne treba da bude bezosećajna i surova.
20) UVEK ĆETE JE VOLETI
Biće trenutaka kada će vas vaša tinejdžerka mrzeti, ali treba da zna da ćete je vi uvek voleti.
Sve devojčice misle da njihove majke ne mogu da razumeju nešto, ili nikad neće razumeti njihova osećanja.
Ponekad ih čak mrze zbog toga, i, čak i ako kažu svojoj majci to, treba da budu svesne da ih majka uvek voli i da će uvek biti tu za njih.
Poslednji komentari
  • aki Vreme: 13.03.2014 21:36h

    Samo što dalje TV od nje.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP