Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuća

DA SE PRERAČUNAMO

Plata za domaćicu bila bi 8.000 dolara mesečno

Autor: Tanjug | 21.06.2015 - 10:36:00h | Komentara: 1

Često se može čuti da biti majka i domaćica nije lak posao, jer zahteva celodnevno angažovanje koje podrazumeva kuvanje, pranje, čišćenje, brigu o deci i obavljanje niza drugih aktivnosti i sve to besplatno, a da se plaća, plata bi bila više od 50.000 dolara godišnje.

Domaćica

Domaćica | Foto: Profimedia

Američki Nacionalni biro za ekonomska istraživanja je želeo da sazna koliko bi one zaradjivale kada bi im se taj trud plaćao i u saradnji sa stručnjacima Univerzitata Teksasa izračunao da bi njihova plata iznosila oko 52.000 dolara godišnje.

Da bi došli do tog rezultata, autori studije su tokom 10 godina pratili nekoliko porodica, ocenjujući svakodnevne zadatke koje su obavljali vodeći brigu o deci i kući.

Tom problematikom se pozabavio i američki internet portal Salary.com koji je sproveo anketu medju više od šest hiljada žena.

Studijom je utvrdjeno da žene rade u proseku 94 sati nedeljno i da bi, imajući u vidu satnice kućnih pomoćnica i kuvarica, trebalo da zaradjuju oko 8.000 dolara mesečno.

Treba imati na umu i da su mnoge žene zaposlene, pa kada bi se na platu domaćice, dodala i zarada sa posla, njihova godišnja primanja bi bila daleko veća.

Tagovi:

Poslednji komentari
  • Seljak Vreme: 21.06.2015 14:56h

    Slazem se za zakljuckom. Ali treba da znate,da su zene u gradu vise po restoranima nego u svojoj kuhinji. One u gradu imaju kuhinju radi komsinice da joj pokazu kako je naj modernija, i naj cistija. Zena na selu ima 100 puta vise posla,i stigne da spremi dorucak,rucak i veceru.Dok one u gradu,kupe poneku kiflu za dorucak,odu na posao,rucaju sendvic,a za veceru ih muz izvede u restoran.Znaci da seljkova zena treba da ima 5 puta vecu platu od one iz grada,ali ne u Srbiji.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP