Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuća

ZLATNA PRAVILA ZA ČAROBAN DOM

Pronađite svoje boje

Autor: Ekipa Alo! | 10.02.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Odabir boje za uređenje doma velika je odluka. Nijanse zidova i kombinacije boja prvo je što doživimo kad uđemo u neki prostor. Ovim jednostavnim savetima, bez stresa odaberite boje za svoj dom, ali iskoristite samo one savete koje su arhitekte dale za “Tportal.hr”, koji odgovaraju vašem prostoru i načinu života.

Odaberite najtamnije nijanse  za pod, srednje tamne  za zidove i svetle  za plafon

Odaberite najtamnije nijanse za pod, srednje tamne za zidove i svetle za plafon | Foto: Shutterstock

1 Uvek počnite odabirom glavne boje za najveću prostoriju u stanu ili onu u kojoj provodite najviše vremena. Dakle, pretežno je to dnevni boravak ili kuhinja i ovo je odlično mesto za početak odabira boja. Ako se ne osećate ugodno s jarkom bojom kao prvom, počnite s neutralnim, pastelnim nijansama i, naravno, s belom ne možete pogrešiti.


2 Možete takođe početi s prostorijom koju želite obojiti jarkom bojom. Ako veoma volite neku boju, počnite s njom. Nakon prve odluke u koju ste sigurni da će biti ispravna dalje je lakše odabrati paletu za ostatak stana.

3 Paletu gradite nijansama iste bazne boje. Ako vam se jedna boja sviđa, jedan od načina uređenja ostalih prostorija kuće je da krenete od te boje i onda u njenim nijansama uredite i ostatak.

4 Prostori koji povezuju više soba neka budu što neutralniji. Hodnici i stubišta neka budu svetlih i prozračnih nijansi, jer će na taj način ulazak u svaku prostoriju biti doživljaj za sebe, a oči ćete vizualno odmoriti pre ulaska u novi prostor. Isto tako, ako stan uređujete u neutralnim nijansama, hodnik je pravo mesto za eksperimentiranje s jačim nijansama. Pa makar to bile nijanse samo dva ili tri stepena tamnije od neutralnih boja prostorija.

5 Vodite računa o veličini prostorije. Ako imate malu spavaću sobu, nemojte je obojiti svetlom nijansom kako bi izgledala veća. Iskoristite ovu priliku i učinite od nje najudobniju sobu u stanu, onu u kojoj ćete se osećati prijatno. Velike prostorije neka budu svetle i prozračne, a male neka budu udobne i tople.

6 Šemu boja odaberite prema najvećem komadu nameštaja. Ako imate velik komad nameštaja s uzorkom koji volite ili orijentalni tepih ili veliku sliku na zidu, neka vam boje na tim elementima posluže kao inspiracija za paletu.

7 Zavirite u svoj ormar u potrazi za inspiracijom. Ako se ne osećate prijatno u crvenoj odeći, nećete se osećati ugodno ni s crvenim zidom.

8 Koristite pravilo 60-30-10. Kada uređujete prostor, podelite količinu boje tako da je 60 odsto površina pokriveno jednom, vama najdražom bojom, 30 posto sledećom koja vam se sviđa i na kraju 10 odsto nek budu detalji jarkih boja. To znači otprilike ovo: zidovi bi bili većina (u primarnoj nijansi), tkanine (prekrivači, jastuci, nameštaj) će biti u sekundarnoj nijansi, a dekorativni predmeti (vaze, lampe) će biti u poslednjoj grupi. Na ovaj način su boje ispravno uravnotežene, a nisu dosadne jer ovih 10 posto jarkih detalja podiže ceo stan.

9 Uvek dekorišite bojom od tamnije nijanse prema svetlijoj i to vertikalno. To je proveren savet za uređenje prostora s kojim ne možete pogrešiti. Odaberite najtamnije nijanse za pod, srednje tamne za zidove i svetle za plafon. Ovakav način korišćenja boja proizlazi iz prirode. Zemlja je tamna, nebo je svetlo, a sve u sredini je kombinacija. U ovakvim prostorima se ljudi oduvek osećaju najprijatnije.

10 Obojite zidove po uzorcima. Bojanje velikih površina u jednu boju može izgledati monotono bez obzira na to koliko vam se ta boja sviđa. Poigrajte se uzorcima, bojite zid u prugama. Zid će biti zanimljiviji, a boje koje koristite mogu biti vrlo sličnih nijansi čime ćete dobiti istovremeno razigran i neutralan zid.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP