Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuća

NIJE IH LAKO UBITI

Sobno cveće za početnike

Autor: Ekipa Alo! | 28.01.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Ako ste i vi od onih kojima kućne biljke misterizno umiru, te ste već izgubili nadu da će biljka koju donesete u stan ikad dočekati prvi rođendan, ne odustajte tako lako. Srećom, postoji sobno cveće koje ne zahteva puno pažnje.

Ako vam  baštovanstvo  ne ide od ruke,  probajte   ovih pet vrsta

Ako vam baštovanstvo ne ide od ruke, probajte ovih pet vrsta | Foto: Shutterstock

Dracena marginata
Ovo je jedna od najpoznatijih i najdekorativnijih sobnih biljaka, lako se uzgaja i održava. Ovoj sobnoj biljci ne odgovara direktna sunčeva svetlost ni previše vode oko korena jer može da uzrokuje truljenje. Najviše može da naraste do 2,5 metara, a ako listovi počnu da vam žute i suše se, znači da imate previše suv vazduh u prostoriji. Ako je zemlja u posudi vlažna, a listovi svejedno žute, to je znak preobilnog zalivanja.


Sansevieria
Ova biljka poznata je i pod nazivima sablja ili svekrvin jezik. Ima duguljaste i mesnate uspravne listove. Inače je korisna, jer iz vazduha pročišćava benzen, formaldehid i trihloroetilen. Dobro podnosi i sunce i senku, a ne voli puno vlage, pa pripazite na zalivanje. Stručnjak za uzgoj biljaka Debra Prinsing ističe da je Sansevieria poput umetničke skulpture, zahvaljujući svom obliku i odlično nadopunjuje moderno uređene domove.

Fikus
Ovo je gotovo svima poznata biljka i vrlo je zahvalna za održavanje. Postoji više vrsta i sve vole puno svetlosti. Zemlja uvek treba da bude umereno vlažna, stoga je važno da stavite dobar odvod viška vode i ne treba pustiti da se zemlja do kraja isuši. Nije je poželjno držati u spavaćim sobama jer troše puno kiseonika. Kada je tek kupite, moguće je da izgubi dosta listova zbog šoka od preseljenja, te nema razloga za brigu.

Bromelia
Vrlo sporo raste i ima egzotičan izgled, pa ne spada među jeftinije. Međutim, zbog svoje izdržljivosti, nezahtevnosti i egzotičnog izgleda, vrlo je omiljena. Držite je na toplom i svetlom mestu, ali čuvajte je od direktnog sunca. Većina vrsta ima oblik rozete koju čine izduženi kožasti listovi, pa čak i kada ne cveta, Bromelia je vrlo lepa biljka.

Filadendron
Poput fikusa, ova biljka je bila veliki hit u sedamdesetim, a budući da je jedna od najotpornijih sobnih biljaka, opet je u modi. Može dugo da živi i neće joj škoditi promena mesta boravka. Ako naraste u visinu, može da se penje uz prozor ili joj postavite letvice uz koje će da raste da se listovi ne savijaju. Preko zimskih meseci treba je manje zalivati, ali pazite da se zemlja ne isuši. Ako imate mačku ili psa u kući, budite oprezni budući da za njih ove četiri biljke (ako ih grickaju) mogu biti toksične.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP