Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuća

SPREMITE SE ZA NAJAVLJENI ENERGETSKI UDAR

Štedite struju, platite manje!

Autor: N. Lazović | 12.06.2015 - 08:00:00h | Komentara: 1

Struja poskupljuje! Od 1. avgusta trošićemo energiju po 12 odsto višim cenama. Zato ne gubite vreme, već prionite na štednju kako biste umanjili račun.

Uređaji  troše struju  i kada su  isključeni

Uređaji troše struju i kada su isključeni | Foto: Shutterstock

Krenimo redom, od male svetleće naprave prisutne u svakoj sobi, dakle, sijalice. Nećemo vam savetovati da se vratite na sveće, ali tu i tamo ponekad romantična atmosfera dobro dođe. Svakako gasite sijalice kada napuštate prostorije, a bilo bi dobro obične zameniti štedljivim.


Klima hladi za pola sata


Najveći potrošači električne energije su bojler, mašina za veš i sudove. Ovi aparati mogu da rade isključivo noću kada je struja četiri puta jeftinija. Klimu nemojte ostavljati uključenu kada niste kod kuće (recimo dok ste na poslu), a kada se vratite, pola sata je dovoljno da rashladite prostoriju. Kompjuter, sijalice i frižider su minorni potrošači - obajašnjava Sandra Alagić iz „Elekrtodistribucije Beograd“.

Ekspres lonac
Kada je reč o kuhinji, frižider je neophodno čistiti redovno da se ne bi nakupio led, a termostat podesiti na tri do pet stepeni. Držite ga na što hladnijem mestu i udaljite od direktne izloženosti suncu ili šporetu.
Šerpa bi tokom kuvanja uvek trebalo da bude poklopljena, jer se hrana tako brže sprema. Počnite kuvanje na većoj temperaturi dok jelo ne počne da ključa, a onda smanjite temperaturu da se lagano krčka dok ne bude gotovo. Ekspres lonac može uštedeti i do 50 odsto električne energije! Kuvajte jela za dva dana (ili jednom nedeljno, pa ih spremite u zamrzivač), uključivaćete šporet upola ređe, a uštedećete i vreme.

Obične sijalice zamenite štedljivim, bojler uključujte po potrebi, kuvajte za dva dana

Obične sijalice zamenite štedljivim, bojler uključujte po potrebi, kuvajte za dva dana | Foto: Mitar Mitrović


Što se tiče mašine za veš, savetujemo vam da izbegavate iskuvavanje, jer su novi praškovi efikasni i na temperaturama od 40-60 stepeni, a to znači veću uštedu električne energije. Sačekajte da skupite dovoljno veša za mašinu, jer mašina uvek troši istu količinu električne energije, a ekonomični program štedi 30 odsto!

Tokom noći
Garderobu nije dobro peglati u nekoliko navrata, već najbolje ispeglajte odjednom kompletan veš. Pri svakom uključivanju pegle dodatno se troši energija za zagrevanje.

- Jedan trik za ekstrauštedu ne samo struje već i vremena za peglanje: Kada vadite opran veš iz mašine prvo ga lepo složite, a potom tako složenog rasprostite, vodeći računa da se ne gužva.
- Još jedan ekstratrik za pranje zavesa: Pre nego što ih ubacite u mašinu lepo složite zavese. Nakon pranja ih odmah okačite. Kada se osuše, izgledaće kao opeglane!

Što se tiče bojlera najbolje ga je puniti u toku noći, a vrlo efikasan način je ugradnja releja koji automatski uključuje bojler kada stigne signal za nižu tarifu i obrnuto. Redovno ga čistite od kamenaca (svakih 3-5 godina) jer je kamenac mnogo teže zagrevati nego vodu i svakako ne treba da greje vodu preko 50 stepeni, suvišno je. Takođe, tuširajte se umesto da se banjate u kadi, potrošićete upola manje vode i struje.

Isključite produžni


Osnovni uslov za niže račune za struju ipak je da se što više ovih uređaja koristi u toku noći kada je struja četiri puta jeftinija nego tokom dana. Uređaji troše struju i kada su isključeni, te ne bi bilo loše da ih priključite na produžni gajtan sa prekidačem koji ćete isključiti kad vam dotični uređaj nije potreban.

Poslednji komentari
  • Miroslav Vreme: 12.06.2015 09:56h

    Ja perem ruke u hladnoj vodi, a ukljucujem bojler samo po potrebi da bi smanjio mesecnu obavezu za struju. Da li tako rade i ministri da bi smo ustedeli? Eto takav se zivot nudi u ovoj drzavi.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP