Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuća

KAKO ODABRATI DEKORATIVNE VRSTE

Sveta tisa oplemenjuje vrt

Autor: Ekipa ALO! | 31.05.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Ukoliko želite da vaš vrt dobije što egzotičniji izgled, predlažemo vam neke od otpornih vrsta koje su dekorativne po svom obliku krošnje, boji i građa četina. Evo nekoliko ideja sa kojim biljkama da ih kombinujete, prenosi časopis „Agrobiznis“.

Birajte otporne četinare poput smrče,  patuljastog bora ili tuje, a od lišćarskih  vrsta japansku trešnju i ukrasnu jabuku

Birajte otporne četinare poput smrče, patuljastog bora ili tuje, a od lišćarskih vrsta japansku trešnju i ukrasnu jabuku | Foto: Shutterstock

Za bordure u lejama sa cvećem možete koristiti patuljastu smrču (Picea abies nidiformis). U pitanju je veoma dekorativna i otporna vrsta, raste kružno, a tokom prvih deset godina može da dostigne metar u prečniku. Spororastuća je vrsta, pogodna za kamene bašte, ali lepo izgleda i u kombinaciji sa perenama i sezonskim cvetnicama. Odgovara joj svetlo ili polusenovito mesto i umereno vlažno zemljište. Najlepša je u proleće, kada se razvijaju svetlozeleni i meki mladi izbojci.


Kalemljeni patuljasti bor (Pinus brepo) izuzetno je lepa biljka, sporog rasta i vrlo otporna. Pravo mesto nalazi u malim baštama i alpinetumima, ali i na posebnim mestima u vrtu gde njihova elegancija može doći do pravog izražaja. Lepo uspeva i u većim ukrasnim posudama i ćupovima. Postoje različite visine kalemljenja, a u prečniku kugla može da poraste do jedan metar. Plodovi su male šišarke, vrlo dekorativne. Kao i svi borovi, ne voli mnogo vlage u zemljištu.

Ako više želite formiranje žive ograde četinarskim vrstama, možete koristiti četinare koji dobro podnose orezivanje, kao što je zlatna tuja (Thuja orientalis), intenzivno zlatnožute boje, (Juniperus virginiana), vretenasti sivoplavi četinar čije su grane usmerene ka vrhu, čemprese, tise... Četinari različitih formi, boja i oblika su pogodni za međusobno kombinovanje, nisu zahtevni za održavanje, veoma su otporni, a dekorativni su i tokom zime. Od njih se mogu praviti najrazličitiji oblici živih ograda jer dobro podnose orezivanje.

Tisa (Taxus baccata fastigiata) u našem narodu je poznata kao sveto drvo, dugovečno, pa svaki vrt treba da je ima. Četine su tamnozelene, a krošnja gusta, uska i valjkasta. Raste sporo, svega nekoliko centimetara godišnje, a može da naraste do tri metara. Uspeva na svim mestima, čak i u potpunoj senki. Sadi se pojedinačno ili u grupacijama, a zbog sporog rasta može se naći i u alpinetumima.
Pored raznih oblika četinara, možete da koristite i lišćarske vrste. Predlažemo izuzetno dekorativnu japansku trešnju, svileno drvo mimoze sa nežnom filigranskom strukturom, laburnum sa grozdovima zlatnožutih cvetova, a možete se opredeliti i za glog ili ukrasnu jabuku.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP