Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuća

TRENDOVI U ENTERIJERU

Veliko plavetnilo

Autor: Ekipa Alo! | 15.11.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Najnoviji trendovi što se tiče boje nameštaja u tekućoj sezoni su plava i zelena. U poslednjih dvadesetak godina plava je bila zanemarena, a nestankom crne s liste trendovskih boja, nameće se kao bazna, odnosno „nova crna“, poručuju dizajneri.

Plavu i zelenu boju  međusobno nije  preporučljivo kombinovati,  osim u dečjoj sobi

Plavu i zelenu boju međusobno nije preporučljivo kombinovati, osim u dečjoj sobi | Foto: Shutterstock

Od tirkizne do petrolej
Plava kao hladna boja daje stabilan i siguran utisak u prostoru, a takođe ima i umirujuće dejstvo. Odlično se kombinuje s drvetom, metalom, tkaninama, a pogodna je za dnevne sobe. Može se koristiti kao bazna boja sofa, detalj na zidu ili u kuhinji. Nijanse od tirkizne, preko petrolej, pa sve do srednje plave boje biće pravo osveženje. Ova boja odlično se kombinuje sa žutom, narandžastom, krem, smeđom ili sivom. Ako je koristite kao glavnu boju, preporučuju se svetliji tonovi, a detalji mogu biti i u vrlo intenzivnim nijansama.


Zeleno, volim te zeleno
Zelena boja asocira na otvorenost, svežinu i pozitivno okruženje. Tamne nijanse namenjene su ozbiljnim i konzervativnim osobama, a svetle otvorenim i optimističnim. Ova boja može se koristiti na sličan način kao plava: intenzivnije tonove koristite samo u detaljima, dok će svetli tonvi delovati opuštajuće. Preporučljiva je za sve prostore, a najbolje je primeniti je na zidu (ne više od dva zida u prostoru), dekorativnim jastučićima, tepisima ili detaljima na tkanini.

Ostale boje
Bela boja koja je na zalasku sve se češće zamenjuje sivim tonovima, u rasponu od svetlih do tamnih. Pogodna je za nameštaj u bilo kojem prostoru, jer se odlično kombinuje sa svim ostalim bojama. U kuhinjskom nameštaju koriste se i bež tonovi koji psihološki stvaraju granicu između toplih i hladnih boja. Kuhinja je prostor koji nije podložan čestim promenama, pa su preporučljivi umereni tonovi s detaljima u živim bojama. Trendovska zelena i plava boja se mogu javiti na dekorativnim predmetima, pojedinačnim policama ili zidu od stakla.

Plava & zelena

Plavu i zelenu boju međusobno nije preporučljivo kombinovati, osim ako se radi o šarenim uzorcima sa puno boja. Međutim, dečja soba je prostor u kojem je i ova kombinacija dozvoljena. Naravno, uvedite i treću boju koja će naglasiti svaku od ove dve boje. To mogu da budu bež, sivi, nežnoljubičasti ili narandžasti tonovi.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP