Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuća

PRIPREMA I ODRŽAVANJE NAMIRNICA

Voću je mesto u špajzu

Autor: A. E. | 26.01.2015 - 08:06:00h | Komentara: 0

Pripremanje i čuvanje hrane zahteva poseban oprez, jer se brojni mikroorganizmi nalaze u zemlji, vodi, vazduhu, ali i životinjama i ljudima…

Voće i povrće

 

Tek pripremljenoj hrani, salati i kolačima najviše prija
gornja polica frižidera

Prilikom pripreme hrane, ruke moraju biti uvek čiste, kao i radna površina na kojoj pripremate hranu. Ruke je potrebno oprati sapunom i toplom vodom. Sav pribor, posuđe, dasku, kao i radnu površinu koja je bila u dodiru sa hranom, potrebno je i naknadno očistiti deterdžentom i toplom vodom. Samo tako ćete sprečiti nastanak i razvoj štetnih bakterija, naročito iz mlečnih proizvoda, mesa i jaja. Voće i povrće ne spada među namirnice koje su opasne, jer se tragovi truljenja na njemu odmah primete. Njega je najvažnije dobro oprati.

Bez nasumičnog rasporeda

Dva sata nakon pripreme, hranu odložite u frižider i u toku sledeća tri dana je iskoristite. Ukoliko je ne pojedete u tom periodu, bolje je da takvo jelo bacite. Tek pripremljenim jelima, salati, kolačima, belom vinu najviše prija najviša polica, gde je temperatura oko 8 stepeni. Sve dobro uvijte u foliju da namirnice ne bi „pokupile“ druge mirise. U sredinu stavite mlečne proizvode poput sira, jogurta i krem sira gde je temperatura oko 5 stepeni. Ako je temperatura niža, ukus „pati“, a ako je viša proizvodi će se brže pokvariti. Pošto se hladan vazduh spušta naniže, u ovom delu je najhladnije, temperatura je oko 2 stepena. Savršeno mesto za držanje ribe, mesa i mesnih prerađevina. Na temperaturi od 8 do 10 stepeni kolika je u vratima fržidera mogu da se drže jaja, maslac, marmelada, senf, teglice sa sosovima i dresinzima. U donjem delu vrata mesto mogu da nađu napici: sokovi, mleko i voda. Voće i povrće možete čuvati na sobnoj temperaturi, nije potrebno da ga stavljate u frižider.

Voće i povrće

Nakon tri dana

Ukoliko želite da zamrznete već pripremljenu hranu, ne bi je trebalo predugo čuvati u zamrzivaču. Preporuka je da to ne bude duže od četiri meseca. Pre zamrzavanja, pripremljeno jelo potpuno ohladite. Neke namirnice nije preporučljivo zamrzavati, jer gube organoleptička svojstva: majonez, kuvana jaja, sve vrste salata, svež paradajz, kuvani krompir. Pršuta i kobasice izgube ukus, a slanina se često užegne.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP