Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

KUTAK ZA ZDRAV ŽIVOT

Blago iz morskih dubina

Autor: | 05.01.2014 - 07:08:00h | Komentara: 0

Mnogostruki pozitivni učinci konzumacije ribe na zdravlje već su nadaleko poznati. Ipak ne treba zanemariti i ostale stanovnike morskih dubina. Svi morski plodovi - škampi, jastog, hobotnica, lignje i školjke - siromašni su kalorijama, pa su idealna hrana ako se borite sa viškom kilograma ili pokušavate da održite željenu liniju. Saznajte sve o njihovim nutritivnim vrednostima...

Morski plodovi

Morski plodovi | Foto: Shutterstock

Lignje
Šta je u njima: Dobar su izvor proteina, a takođe sadrže omega-3 masne kiseline, bakar, cink, vitamin B i jod.


Stručnjaci kažu: Sadrže bakar, koji je bitan za apsorpciju i metabolizam gvožđa i formiranje crvenih krvnih zrnaca. Visok nivo vitamina B2 može ublažiti migrene, a fosfor pomaže kalcijumu da izgradi kosti i zube. Lignje su sjajne kao predjelo, ali izbegavajte pržene. Iako imaju samo oko 70 kalorija na 100 grama, prženje će utrostručiti kalorije i dodati transmasnoće, za koje se veruje da povećavaju rizik od nekih vrsta karcinoma.

Dagnje
Šta je u njima: Selen, gvožđe, folna kiselina, vitamin A, vitamini B grupe, jod i cink.
Stručnjaci kažu: Visok nivo joda znači da su dagnje idealne za osobe s neaktivnom štitnjačom. Jod pomaže neaktivnoj štitnjači da podstakne proizvodnju hormona tirozina, čiji nedostatak muči većinu žena u tridesetim i četrdesetim godinama koje se žale na umor. Dagnje takođe imaju najviši nivo omega-3 masnih kiselina od svih školjki i bogate su folnom kiselinom i vitaminom B12, čiji nedostatak može izazvati umor, konfuziju, pa čak i oštećenja nerava.

Hobotnice
Šta je u njima: Najčešće se jedu krakovi, a mala hobotnica se jede cela. Sadrži puno vitamina B, kalijum i selen. Imaju visok nivo taurina i gvožđa.

Stručnjaci kažu: Taurin je aminokiselina koja pomaže da se smanji holesterol u krvnim sudovima i pomaže u prevenciji bolesti srca. Takođe ima smirujući efekat na nervni sistem, tako da su hobotnice idealan obrok kada želite da se odmorite. Kako jedna od 20 osoba pati od manjka gvožđa, treba zapamtiti da je meso hobotnice njegov dobar izvor.

Škampi i rakovi
Šta je u njima: Sadrže cink, jod i selen. Imaju malo masnoća i kalorija - oko 100 kalorija na 100 grama.

Stručnjaci kažu: Sveži škampi imaju visok sadržaj vitamina B12. Čuvajte se kremastih umaka koji ih prate. Smrznuti škampi imaju puno soli jer se natrijum koristi u procesu zamrzavanja. Selen ima jaka zaštitna svojstva i podržava funkcioniranje imunog sistema, te je od vitalnog značenja za optimalnu funkciju štitnjače.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP