DIJETA ZA DIJABETIČARE
Bolesne leči, zdrave stanjuje!
Nasuprot onome što ste možda čuli, ne postoji prava dijeta za dijabetičare - i to je dobra vest! Hranu koju bi trebalo da jedu šećerni bolesnici je dobra i za sve ostale, te je nutricionisti svima toplo preporučuju.
Odnos ugljenih hidrata, proteina i masti trebalo bi da bude 60:20:20 | Foto: Profimedia
Najvažnije za dijabetičare je da se ukupan iznos ugljenih hidrata koji se unosi svakog dana mora pažljivo pratiti. Od različitih komponenti ishrane - ugljenih hidrata, masti i proteina - ugljeni hidrati imaju najveći uticaj na nivo šećera u krvi. Većina ljudi sa dijabetesom ne mora previše da nadgleda ukupne masti i proteine.
Ne preskačite doručak
Preskakanje doručka najmanje jednom nedeljno povećava rizik od dijabetesa tipa 2 za 20 odsto, pokazuju studije. Idealan doručak sadrži mleko ili mlečni proizvod, voće/povrće i intergralne žitarice ili proizvod od njih...
Sveže voće je preporučljivo, ali zbog fruktoze ne bi trebalo preterivati sa količinama. Valja birati meso koje je nemasno, pileća prsa, teletinu, ribu, jagnjetinu, ćuretinu, kao i mlečne proizvode sa malo masti.
Izbegavajte gazirana pića, akohol, industrijske voćne sokove, zaslađenu kafu i čajeve, grickalice pržene na masti, svinjetinu, majonez, masni sir, punomasnu pavlaku, kajmak, obični jogurt, sladoled, sva mesa pržena na masti, marmeladu, džemove, kremove, čokoladu i sve vrste slatkiša, peciva od belog brašna, beli pirinač. Jelovnik bi trebalo da čine 55-60 odsto ugljeni hidrati, 15-20 odsto belančevine, a 25-30 odsto zdrave masnoće.
Ako nemate vagu
Kada odmeravate povrće, dobra mera je jedna šaka. To ne važi za salatu jer nju možete jesti u izobilju. Sa zdravim masnoćama se zadržite na jednoj ili dve kašičice. Porcija je osam oraha ili badema, a za meso odlična mera je dlan.
Primer jelovnika od 1.600 kalorija
Doručak
- 20 g ovsenih pahuljica
- pola šoljice nemasnog mleka
- 5 naseckanih lešnika
- pola srednje velike banane
- šolja malina
- malo cimeta
Međuobrok
- 6 integralnih krekera
- pola šolje jogurta
- mala jabuka (100 g)
Ručak
- 90 g dinstane teletine
- 200 g kuvanog krompira
- 200 g mešanog kuvanog povrća
- 2 kašičice maslinovog ulja
- ceđeni prirodni voćni sok
Međuobrok
- probiotski jogurt 1,5 odsto m. m. (150 g)
Večera
- kriška ražanog hleba
- 60 g nemasne stišnjene šunke
- 100 g svežeg paradajza
- 5 maslina
Tagovi:
Nema komentara za ovu vest.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs