KUTAK ZA ZDRAV ŽIVOT
Čarobna crvena bobica
Višnje su ukusan i sočan nadev za pite i tartove, odlično nadopunjuju kremaste kolače i pravi su osvežavajući preliv za vruće letnje dane. No, to nije sve. Osim što su ukusne, one su jako zdrave, a evo i zašto...
Dvadeset višanja dnevno ublažava reumatske bolove
Višnje su bogate vitaminima A, C, E i folnom kiselinom, mineralima kalijumom, magnezijumom, gvožđem i vlaknima. Višnja sadrži fenole, galičnu i p-kumarinsku kiselinu, kemferol i kvercetin.
Jaka protivupalna svojstva višnje čine je korisnom za smanjivanje bola kod gihta i upale mišića, osteoartritisa i reumatoidnog artritisa. Istraživanja potvrđuju da dvadeset višanja dnevno ili koncentrat te količine višanja, imaju isti učinak na oslobađanje od bola, kao i “aspirin” ili “ibuprofen”.
Takođe, novija istraživanja nude sve više dokaza o pozitivnom delovanju višanja na smanjenje upala. U jednoj od studija, desetoro ljudi tokom dve nedelje svaki dan je pilo 250 ml soka od višnje, nakon čega su im se značajno smanjili upalni procesi, normalizovao se nivo triglicerida i LDL holesterola - rizičnih faktora za razvoj srčanih bolesti.
Višnje obiluju snažnim antioksidansima koje štite nervni sistem i sprečavaju oksidativni stres. To je naročito bitno za starije osobe, jer ih štiti od poremećaja poput gubitka pamćenja, senilne demencije i alchajmerove bolesti.
Tart od višanja
Sastojci: testo: 1/2 šolje i kašičica otopljenog i ohlađenog maslaca, 1/3 šolje i 2 kašike šećera u prahu, 175 g brašna, malo soli, 2 kašike fino mlevenih badema; nadev: 170 ml tučene pavlake, 2 jaja, 2 kašičice ekstrakta vanile, 3 kašike šećera u prahu, 2 kašike brašna, 450 g višanja
Priprema: Premažite maslacem okrugli kalup za tart. Za testo pomešajte maslac i šećer u velikoj činiji. Dodajte brašno i so, pa zamesite meko testo. Utisnite testo ravnomerno prstima na dno kalupa i sa strana. Stavite kalup na pleh za pečenje i pecite 12-15 minuta na 180 stepeni ili dok testo lagano ne naraste. Izvadite iz rerne i pospite bademima. Za nadev u velikoj činiji izlupajte pavlaku, jaja, vanilu i šećer. Dodajte brašno i dobro istucite. Poslažite prepolovljene višnje bez koštica na testo i ravnomerno ih prelite nadevom. Vratite tart u rernu još 40-50 minuta, dok nadev ne postane čvrst i zlatne boje.
Tagovi:
Nema komentara za ovu vest.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs