Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

KUTAK ZA ZDRAV ŽIVOT

Čarobna crvena bobica

Autor: Ekipa Alo! | 21.07.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Višnje su ukusan i sočan nadev za pite i tartove, odlično nadopunjuju kremaste kolače i pravi su osvežavajući preliv za vruće letnje dane. No, to nije sve. Osim što su ukusne, one su jako zdrave, a evo i zašto...

Dvadeset višanja dnevno ublažava  reumatske bolove

Dvadeset višanja dnevno ublažava reumatske bolove

Višnje su bogate vitaminima A, C, E i folnom kiselinom, mineralima kalijumom, magnezijumom, gvožđem i vlaknima. Višnja sadrži fenole, galičnu i p-kumarinsku kiselinu, kemferol i kvercetin.


Jaka protivupalna svojstva višnje čine je korisnom za smanjivanje bola kod gihta i upale mišića, osteoartritisa i reumatoidnog artritisa. Istraživanja potvrđuju da dvadeset višanja dnevno ili koncentrat te količine višanja, imaju isti učinak na oslobađanje od bola, kao i “aspirin” ili “ibuprofen”.

Takođe, novija istraživanja nude sve više dokaza o pozitivnom delovanju višanja na smanjenje upala. U jednoj od studija, desetoro ljudi tokom dve nedelje svaki dan je pilo 250 ml soka od višnje, nakon čega su im se značajno smanjili upalni procesi, normalizovao se nivo triglicerida i LDL holesterola - rizičnih faktora za razvoj srčanih bolesti.

Višnje obiluju snažnim antioksidansima koje štite nervni sistem i sprečavaju oksidativni stres. To je naročito bitno za starije osobe, jer ih štiti od poremećaja poput gubitka pamćenja, senilne demencije i alchajmerove bolesti.

Tart od višanja


Sastojci: testo: 1/2 šolje i kašičica otopljenog i ohlađenog maslaca, 1/3 šolje i 2 kašike šećera u prahu, 175 g brašna, malo soli, 2 kašike fino mlevenih badema; nadev: 170 ml tučene pavlake, 2 jaja, 2 kašičice ekstrakta vanile, 3 kašike šećera u prahu, 2 kašike brašna, 450 g višanja
Priprema: Premažite maslacem okrugli kalup za tart. Za testo pomešajte maslac i šećer u velikoj činiji. Dodajte brašno i so, pa zamesite meko testo. Utisnite testo ravnomerno prstima na dno kalupa i sa strana. Stavite kalup na pleh za pečenje i pecite 12-15 minuta na 180 stepeni ili dok testo lagano ne naraste. Izvadite iz rerne i pospite bademima. Za nadev u velikoj činiji izlupajte pavlaku, jaja, vanilu i šećer. Dodajte brašno i dobro istucite. Poslažite prepolovljene višnje bez koštica na testo i ravnomerno ih prelite nadevom. Vratite tart u rernu još 40-50 minuta, dok nadev ne postane čvrst i zlatne boje.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP