BADNJE VEČE
Gozba za Hristovo rođenje!
Suština Badnje večeri nije u obilnoj hrani, već u duhu zajedništva i bratske ljubavi koju iskazujemo jedni prema drugima. Predlog da lepo provedete zajedničke trenutke je da posle paljenja badnjaka sa ukućanima uživate u svečanoj večeri.
Badnja večera je poslednji posni obrok, koji bi trebalo da bude svečan koliko i sam božićni ručak | Foto: Profimedia
Pijani šaran
Potrebno je:
- 2 kg šarana
- 500 g pirinča
- 2 dl belog vina
- veća glavica crnog luka
- limun, peršun
- čen belog luka, biljni začin
Priprema:
Očišćenog šarana ostavite u marinadi od belog vina, belog luka i suvog biljnog začina oko pola sata. Pecite ga 15 minuta na 250 stepeni. Na ulju propržite pirinač s crnim lukom, nalijte vodom i dinstajte nekoliko minuta, pa začinite biljnim začinom. Oko ribe poslažite pirinač, prelijte ga marinadom i pecite 45 minuta na 200 stepeni.
Pikantni prebranac
Potrebno je:
- 500 g pasulja
- 2 glavice crnog luka
- lorber
- aleva paprika
- so, ulje
Priprema:
Pasulj stavite da se kuva i, kada provri, prospite vodu. Potom ga nalijte toplom vodom, posolite, dodajte lorber i kuvajte dok se zrna ne raspadnu. U tiganju prodinstajte crni luk, začinite ga alevom paprikom, pa ga dodajte pasulju pred kraj kuvanja. Pasulj propasirajte, preručite u keramičku posudu, prelijte s malo ulja, začinite alevom paprikom i zapecite na 200 stepeni.
Posna saher torta
Za testo:
- 250 g margarina
- 250 g šećera
- 2, 5 dl belog vina
- 250 g mlevenih oraha
- 100 g čokolade
- kašičica cimeta
- kašičica bikarbone
- 250 g brašna
Za fil:
- 4 kašike pekmeza od kajsije
- malo vode
Za glazuru:
- 150 g šećera
- 200 g čokolade
- časa vode
Priprema:
Testo: Umutiti margarin sa šećerom, dodati otopljenu crnu čokoladu, vino, orahe, cimet i sodu bikarbonu, pa sve zamesiti brašnom. Peći na umerenoj vatri. Ostaviti da se ohladi. Preliv: Pekmez umutiti sa malo mlake vode i preliti preko kolača. Glazura: Ukuvati šećer i čašu vode u gust sirup, dodati čokoladu i uz neprestano mešanje, kuvati dok se masa ne izjednači. Malo ohladiti, pa preliti preko torte.
Paprikaš od luka i suvih šljiva
Potrebno je:
- kilogram crnog luka
- 200 g suvih šljiva
- kašičica crvene paprike
- kašika šećera, kašičica brašna
- 2 dl belog suvog vina, 2 dl vode
Priprema:
Oljuštiti sasvim sitan crni luk i pržiti ga celog, bez sečenja, na ulju uz povremeno dolivanje pomalo vode. Kad luk odmeša posuti ga sa malo brašna i mlevene paprike, dodati suve šljive, šećer, vino i vodu. Pustiti da kuva na laganoj vatri 15 minuta.
Tagovi:
Nema komentara za ovu vest.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs