Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

BADNJE VEČE

Gozba za Hristovo rođenje!

Autor: E. A. | 06.01.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Suština Badnje večeri nije u obilnoj hrani, već u duhu zajedništva i bratske ljubavi koju iskazujemo jedni prema drugima. Predlog da lepo provedete zajedničke trenutke je da posle paljenja badnjaka sa ukućanima uživate u svečanoj večeri.

Badnja večera je poslednji posni obrok, koji bi trebalo da bude svečan koliko i sam božićni  ručak, a najbitnije je da za obe tr

Badnja večera je poslednji posni obrok, koji bi trebalo da bude svečan koliko i sam božićni ručak | Foto: Profimedia

Pijani šaran

Badnje veče

Potrebno je:
- 2 kg šarana
- 500 g pirinča
- 2 dl belog vina
- veća glavica crnog luka
- limun, peršun
- čen belog luka, biljni začin

Priprema:
Očišćenog šarana ostavite u marinadi od belog vina, belog luka i suvog biljnog začina oko pola sata. Pecite ga 15 minuta na 250 stepeni. Na ulju propržite pirinač s crnim lukom, nalijte vodom i dinstajte nekoliko minuta, pa začinite biljnim začinom. Oko ribe poslažite pirinač, prelijte ga marinadom i pecite 45 minuta na 200 stepeni.

Pikantni prebranac

Badnje veče

 
Potrebno je:
- 500 g pasulja
- 2 glavice crnog luka
- lorber
- aleva paprika
- so, ulje

Priprema:
Pasulj stavite da se kuva i, kada provri, prospite vodu. Potom ga nalijte toplom vodom, posolite, dodajte lorber i kuvajte dok se zrna ne raspadnu. U tiganju prodinstajte crni luk, začinite ga alevom paprikom, pa ga dodajte pasulju pred kraj kuvanja. Pasulj propasirajte, preručite u keramičku posudu, prelijte s malo ulja, začinite alevom paprikom i zapecite na 200 stepeni.

Posna saher torta

Badnje veče

Za testo:
- 250 g margarina
- 250 g šećera
- 2, 5 dl belog vina
- 250 g mlevenih oraha
- 100 g čokolade
- kašičica cimeta
- kašičica bikarbone
- 250 g brašna
Za fil:
- 4 kašike pekmeza od kajsije
- malo vode
Za glazuru:
- 150 g šećera
- 200 g čokolade
- časa vode

Priprema:
Testo: Umutiti margarin sa šećerom, dodati otopljenu crnu čokoladu, vino, orahe, cimet i sodu bikarbonu, pa sve zamesiti brašnom. Peći na umerenoj vatri. Ostaviti da se ohladi. Preliv: Pekmez umutiti sa malo mlake vode i preliti preko kolača. Glazura: Ukuvati šećer i čašu vode u gust sirup, dodati čokoladu i uz neprestano mešanje, kuvati dok se masa ne izjednači. Malo ohladiti, pa preliti preko torte.

Paprikaš od luka i suvih šljiva

Paprikas

Potrebno je:
- kilogram crnog luka
- 200 g suvih šljiva
- kašičica crvene paprike
- kašika šećera, kašičica brašna
- 2 dl belog suvog vina, 2 dl vode

Priprema:
Oljuštiti sasvim sitan crni luk i pržiti ga celog, bez sečenja, na ulju uz povremeno dolivanje pomalo vode. Kad luk odmeša posuti ga sa malo brašna i mlevene paprike, dodati suve šljive, šećer, vino i vodu. Pustiti da kuva na laganoj vatri 15 minuta.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP