Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

Alo! ručak nedeljom

Gurmanluci na belgijski način!

Autor: Branka Mirković, nutricionista | 02.09.2012 - 21:21:00h | Komentara: 0

Vaši ukućani vole poznate ukuse, a vi želite da unesete neke promene. Napravite nove oblike poznatih recepata ili probajte da napravite neka poznata jela na novi način.

Ručak

Važno je da hrana bude zdrava i ukusna, ali i lepo aranžirana, jer svi volimo da jedemo i očima.


Bela čorba od pečurki i pirinča

Potrebno je
200 g pečurki
3 supene kašike pirinča
glavica crnog luka
litar bujona po želji
čaša pavlake
kašika maslinovog ulja
kalorijska vrednost po tanjiru 98 kcal
Ugrejte posudu i prodinstajte sitno seckani luk. Dodajte pirinač i, kada pobeli, dodajte seckane pečurke. Malo promešajte i nalijte toplim bujonom. Kada provri, kuvajte oko 15 minuta. Pre služenja sipajte pavlaku i ukrasite svežim peršunom.

Tortice s voćem i šlagom

Potrebno je za 16 tortica
Za podlogu za tortice
6 jaja
4 kašike brašna
2 kašike skroba
4 kašike šećera
50 g putera
vanilin šećer
malo praška za pecivo

Za fil
5 dl slatke pavlake
2 kašike šećera
250 g voća po izboru
Kalorijska vrednost po komadu 188 kcal

Odvojte belanca od žumanaca. Umutite čvrsto belanca. Žumanca umutite sa šećerom, dodajte rastopljen ali hladan puter, vanilin šećer i prašak za pecivo. U tu smesu polako dodajte belanca, ali ručno mešajte u jednom smeru. U pleh stavite peki papir, sipajte smesu, poravnjajte i pecite 25 minuta na 180 stepeni. Kada se ispeče, ohladite i kružnim kalupima isecite 16 tortica. Ostatak pečenog testa isecite na sitne kockice. Slatku pavlaku umutite sa šećerom. Dodajte kockice ostatka od tortica. Tortice debelo premažite pavlakom i ukrasite voćem. Ova poslastica ne može dugo da stoji, ali je lagana i ukusna, tako da se to obično ne desi.


Belgijski gulaš s crnim pivom

Kvalitetno crno pivo odlično omekšava meso. Juneće plećka je mekana, ali gulaš ovako pripremljen je izvanredne arome i prosto se meso topi u ustima. Alkohol ispari, tako da ga slobodno mogu jesti i deca, a ostane izvanredan ukus.
800 g junećeg mesa od plećke
250 g seckanog crnog luka
3 čena belog luka
5 dl crnog piva
3 supene kašike maslinovog ulja
brašno, so, biber
kalorijska vrednost po poricji 488 kcal
Juneće meso od plećke isecite na kockice. Uvaljajte ih u brašno i ispecite na ugrejanom ulju. Kada malo porumene, dodajte seckani crni i beli luk. Sve malo prodinstajte, posolite, pobiberite i dodajte crno pivo. Malo prokrčkajte, poklopite. Rernu zagrejte na 180 stepeni i pecite poklopljeno oko dva sata. Nije potrebno mešati. Poslužite uz bareni krompir ili testeninu po želji.


Kupus salata sa susamom

Kupus, a pogotovo mladi kupus, pun je vitamina i izuzetno lekovit. Pomaže varenju, izvanredan je za digestivni trakt. Čisti krvne sudove, daje osećaj sitosti i nema mnogo kalorija. Dodajte različite sastojke u kupus salatu, obogatite ukus i možda dosadna kupus salata može postati zanimljivija i prihvatljivija. Susam je odličan za skidanje holesterola. Izvanrednog je ukusa i obogaćuje jela i salate. Ispecite ga na teflonu da dobije zlatno žutu boju. Tako ćete pojačati ukus jer se grejanjem oslobađaju kvalitetna eterična ulja.
kalorijska vrenost po porciji 56 kcal
Potrebno je
600 g mladog kupusa
100 g pečenog susama
sirće, so, biber i maslinovo ulje
Mladi kupus tanko isecite ili narendajte. Posolite i blago izgnječite. Dodajte biber, sirće i maslinovo ulje. Na kraju pospite prepečenim susamom.

Kroketi sa šunkom i sirom

Pripremite ih kao toplo predjelo, a ono što ostane možete poslužiti kao večeru ili doručak uz jogurt ili kiselo mleko. Možete ih puniti i tunjevinom, škampima, mesom, a možete ostaviti i bez punjenja.
Potrebno je
(za oko 20 komada)
600 g obarenog krompira
150 g brašna
100 g putera
100 g šunke
100 g sira
3 jaja
brašno i prezle za pohovanje
so, biber, ulje
kalorijska vrednost po komadu 140 kcal
U obaren krompir stavite jaje, puter i dodajte brašno dok ne dobije smesu koja je mekana i ne odvaja se od suda. Dodajte seckanu šunku i sir, posolite i pobiberite po ukusu. Dobro izmešajte i napravite ovalne krokete. Stavite ih u brašno, jaja, pa prezle. Ispohovane krokete stavite na papir da upije višak masnoće.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP