Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

ALO! NEDELJNI RUČAK

Hleb naš nasušni

Autor: Branka Mirković, nutricionista | 02.11.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Umešne domaćice ne bacaju stari hleb, prave prezle, pite, kolače i razna druga jela. Hleb smo prestali da cenimo kao namirnicu, mada ga većina obožava. Mnogo je povika protiv hleba, a istine radi treba reći da dodavanje dodataka industriski obrađenom hlebu kvari ovu kvalitetnu namirnicu.

| Foto: Shutterstock

Izaberite najjeftiniju veknu jer sadrži najmanje raznih dodataka. Dopecite je u rerni na rešetki i kada ispari višak vlage dobićete izvanrednu hrskavu koricu, kuća će zamirisati, a unutra će ostati mekan i ukusan šupljikav hleb. Danas ćemo predstaviti evropske recepte kako hleb možete koristiti u raznim jelima.

Kroketi od starog hleba

Ovo je recept sa juga Italije, veoma sličan može se naći u Nemačkoj i Austriji
Potrebno je:
- 500 g starog hleba
- jaje
- supena kašika maslinovog ulja
- 2 čena belog luka
- veza blitve
- malo ulja za prženje
- so, biber suvi začin

Priprema: Blitvu obarite i procedite. Narendajte beli luk, sipajte maslinovo ulje, posolite, pobiberite i stavite suvi začin. Sve dobro promešajte. Hleb isecite na sitne kockice. Sipajte smesu sa blitvom i sve dobro rukom izmešajte. Dodajte jaje i ako je tečnije dodajte još malo seckanog hleba. Ostavite da kratko odstoji, probajte, ako je potrebno dodajte još začina. Pokvasite ruke i pravite krokete. Uvaljajte u prezle i pržite na ulju sa obe strane da porumene. Kroketi mogu biti predjelo, a odlični su za večeru ili doručak. Umesto blitve možete staviti neko drugo povrće, seckanu pančetu ili sir. Izvanredni su sa dinstanim kiselim ili slatkim kupusom, a možete ih praviti samo sa začinima.

Čorba od crnog luka i prepečenog hleba

Poznati francuski i engleski specijalitet
Potrebno je:
- 1 kg crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 dl ulja
- 4 parčeta starog hleba
- 40 g kačkavalja
- so, biber i 2 goveđe kocke

Priprema:
Luk isecite na krupnija rebarca, a beli luk izgnječite. U sud stavite 0,5 dl ulja i luk. Dinstajte na umerenoj temperaturi. Ljutina luka će se izgubiti, karamelizovaće se i dobiti sladak ukus. Povremeno mešajte, ali sud treba da bude poklopljen. Kada luk postane braon isitnite prstima kocke, izmešajte i nalijte sa 1,2 litra vode i malo prokuvajte. Probajte i po potrebi dodajte soli i bibera. Kriške hleba prepecite na plotni. Činije stavite u pleh. U činije sipajte supu. Na prepečeni hleb stavite po šnit kačkavalja. Sve stavite u ugrejanu rernu da sa kačkavalj otopi. Servira se topla čorba. Može biti kompletan obrok.

Mešana salata turšija
Veoma često pripremana za zimnicu kod nas, ali i u svetu. Pripremaju je Austrijanci, Nemci, a priprema se i u Americi.
Potrebno je:
- 600 g mešane salate
- 0,5 dl ulja
- supena kašika senfa
Priprema:
Izmešajte senf i ulje. Najbolje da koristite malu teglu, sipate ulje i senf. Dobro zatvorite i jako promućkajte. Prelijte preko salate, promešajte i servirajte.

Lovačke šnicle sa knedlama od hleba i graškom

Knedle od hleba su tradicionalni prilog uz meso u Austriji i Nemačkoj
Potrbno je:
- 600 g junećih šnicli
- čen belog luka
- 0,5 dl ulja
- malo brašna, so, biber
za knedle:
- 500 g hleba
- malo mleka
- jaje
- 100 g dimljene pančete
- čen belog luka
- 1/2 glavice crnog luka
- 0,5 dl ulja
- so, biber suvi začin
- 450 g graška

Priprema:
Hleb isecite na kockice. Poprskajte sa malo mleka. Na ulju izdinstajte crni i beli luk kao i sitno seckanu pančetu. Malo prohladite. Sipajte smesu sa uljem u iseckan hleb, dodajte umućeno jaje i sve dobro rukom promešajte. Ostavite da odstoji, a knedle ćete kuvati dok se dinstaju šnicle. Meso dobro izlupajte tučkom između dve pvc folije. Stavite u brašno i pecite na ugrejanom ulju šniclu po šniclu. Kada ste ih ispekli nalivajte po malo vode i varjačom mešajte da sa dna suda polako rastvorite veoma ukusne sokove. Kada voda malo prokuva vratite šnicle, ako je potrebno nalijte vodom da prekrije šnicle i na umerenoj temperaturi kuvajte. Kada omekšaju, dodajte razređenu pavlaku u koju ste dodali so, biber i izrendan beli luk. Sve lagano krčajte desetak minuta. Ugrejte lonac sa vodom i ostavite da proključa voda. Smanjite temperaturu. Pokvasite ruke i formirajte knedle. Kuvajte jednu po jednu. Gotove su kada isplivaju na površinu i dovoljno je da se kuvaju oko minut. Grašak samo probarite. Servirajte tako što ćete sipati šniclu, grašak i knedlu i preliti sosom u kome su se kuvale šnicle.

Kolač od starog hleba

Stari holanski i engleski recept. Koriste ga i Italijani, danas se služi kao specijalitet u celom svetu.
Potrebno je:
- 6 do 8 kriški hleba bez korice, najbolje mlečnog hleba ili tosta
- 100 g šećera
- 2 vanilin šećer
- sok od jedne pomorandže, a može i neki drugi
- 1 dl likera ili slatkog vina
- 1 kg neslanog krem sira
- 150 g prah šećera
- 150 g kandiranog voća
- 50 g čokolade
- 50 g seckanog badema
- 40 g kakaa

Priprema:
Potrebna vam je ovalna činija. Obložite je pvc folijom da prelazi ivice. Skuvajte sirup od šećera, vanilin šećra, dodajte liker ili slatko vino šeri ili višnjevaču. Po želji umesto vode možete koristiti sok ili razređen sirup. Hlebu isecite koricu i obložite stranice činije. Natopite hleb polovinom sirupa. Sir podelite na dva dela. U jedan dodajte kakao. Kakao sipajte prvo u cediljku za čaj i polako prosejte da nema grudvica. Podelite šerer i stavite u oba fila. U beli fil stavite i vanilin šećer. Kandirano voće isecite na kockice, badem na krupnije komade. Ravnomerno podelite na crni i beli fil. Lagano promešajte. Na dno stavite prvo beli fil, pa pritisnite sa isečenim hlebom i pospite sa malo sirupa. U crni fil dodajte na krupno isečenu crnu čokoladu. Izmešajte i sipajte u činiju. Pritisnite komadima hleba, pospite sirupom. Folijom dobro zatvorite, pritisnite nekim tegom i ohladite u frižideru najmanje tri sata, a možete kolač napraviti i dan ranije. Okrenite kolač i servirajte komade. Umesto sira, ako više volite, možete koristiti i gusto skuvan puding od vanile i čokolade.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP