Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

UŽIVAJTE MAKAR JEDNOM NEDELJNO

Hrana za dušu

Autor: Branka Mirković, nutricionista | 15.02.2015 - 11:09:00h | Komentara: 0

Ukus nekih jela volimo, mada teško ispunjavaju nutricionističke vrednosti. Makar jednom nedeljno uživajte u ukusuma takve hrane i jedite umereno. Hranu i ukuse koje volimo zovemo hranom za dušu.

Krem od šunke

Hrana Foto: Profimedia

Kalorijska vrednost po porciji 233 kcal | Foto: Profimedia

Namaz koji može duže da stoji u frižideru, odličan za doručak i večeru. Možete dodati i ren ili senf, dobićete pikantniji ukus.


Potrebno:
l300 g šunke
l50 g putera
l3 kašike krem sira
l3 kašike pavlake
lkuvano jaje

Priprema:
Šunku iseckati na što sitnije komade. Dodati usitnjeno kuvano jaje, puter, pavlaku i krem sir. Sve dobro izmešati da se dobije krem. Posolite, pobiberite i stavite u plastični sud. Možete koristiti različite oblike, ali i više komada manjih za svaku osobu posebno. Poslužite uz prepečeni hleb.

Salata od crvenog kupusa sa suvim grožđem

Hrana Foto: Profimedia

Kalorijska vrednost po porciji 97 kcal | Foto: Profimedia

Potrebno:

l kilogram crvenog
kupusa
l2 supene kašike suvog grožđa
l2 supene kašike ulja od zrna grožđa
lso, biber, jabukovo sirće

Priprema: Suvo grožđe potopiti u malo vruće vode. Kupus izrednati krupnije. Posolite ga i blago izgnječite. Suvo grožđe izvadite i pomešajte sa kupusom. U vodu u kojoj je stajalo suvo grožđe dodajte jabukovo sirće po ukusu (najbolje je da probate), prelijte salatu, dodajte ulje od zrna grožđa i lagano promešajte.

Potaž od brokolija

Hrana Foto: Profimedia

Kalorijska vrednost po porciji 169 kcal | Foto: Profimedia

Potrebno:
l400 g brokola
l7,5 dl bujona od povrća
l2 dl pavlake
lso, biber po ukusu


Priprema: Skuvajte bujon od povrća (može i kocka), i u to dodajte siteno seckani brokoli. Kratko prokuvajte. Kada se malo prohladi, dodajte pavlaku, sve izblendirajte i po ukusu posolite i pobiberite. Obavezno proverite da li je bujon od povrća slan, pre dodatnog soljenja.
 

Biskviti od lešnika

Hrana Foto: Profimedia

Kalorijska vrednost po komadu 162 kcal | Foto: Profimedia

Dobićete veliku količinu odličnih biskvita koji mogu dugo da stoje. Čuvajte ih u metalnoj ili zatvorenoj staklenoj posudi. Pravite različite oblike.
Potrebno je:
l250 g putera
l500 g šećera
l6 jaja
l2 kašike pavlake
lkašičica praška za pecivo
lvanilin šećer
l250 oljuštenog samlevenog lešnika
l1250 g brašna


Priprema:
Umutite puter sa polovinom šećera. Jaja umutite sa pavlakom i ostatkom šećera. U puter polako dodajte umućena jaja i vanilin šećer. U kilogram brašna dodajte prašak za pecivo. Umesite testo, a ostatak brašna će vam služiti za mešenje mase i da pobrašnjavite podlogu. Ostavite testo da odstoji u frižideru, najbolje da prenoći. Razvucite testo i oblikujte biskvite. Pecite u rerni na 180 stepeni C. Dužina pečenja zavisi od debljine biskvita.

Hrana Foto: Profimedia

Kalorijska vrednost po porciji 698 kcal | Foto: Profimedia

Priprema:
Jagnjeći but operite, usolite i zamotajte u čistu platnenu krpu i ostavite da prenoći u frižideru. Sutradan ga premažite uljem i još malo pospite soli odgore, istrljajte rukom, špikujte ruzmarinom i belim lukom. Stavite u pleh peki papir, položite but na unutrašnji deo i stavite u hladnu rernu. Uključite da se zagreje na 250 stepeni C, a kada dostigne temperaturu, smanjite na 200 stepeni Celzijusa i pecite dok korica ne postane dobro pečena. Izgled i ukus je veoma sličan kao kada se jagnjetina peče na ražnju. Dolivajte malo vode u pleh da obezbedite vlažnost, a pred kraj u pleh stavite krompir isečen uzduž na četvrtine. Prelijte ga sokom od pečenja i pecite dok ne omekša zajedno sa pečenjem. Ugrejte sud stavite sitno seckani crni luk i kada postane staklast, sipajte grašak. Propržite zajedno, nalijte bujonom od kocke i kuvajte na umerenoj temperaturi. U mleko razmutite gustin i polako sipajte u grašak. Na umerenoj temperaturi kuvajte da se sastojci sjedine. Dovoljno je pet minuta. Posolite i pobiberite po ukusu i dodajte listove sveže mirođije, a može poslužiti i suva. Jagnjeći but treba da se prohladi pre sečenja. Servirajte jagnjetinu sa krompom i graškom.
 

Potrebno:
ljagnjeći but
lsupena kašika ulja
l2 čena belog luka
lruzmarin, so
lkilogram graška
lglavica crnog luka
lsupena kašika ulja
lkašičica gustina
l2 dl mleka
l2,5 dl supe
od kocke
lso, biber, mirođija
 

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP