Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

BUBREŽNI PROBLEMI, ARITMIJA...

Imate li manjak magnezijuma?

Autor: | 13.10.2013 - 09:00:00h | Komentara: 0

Magnezijum je neophodan za normalno funkcionisanje organizma, a preporučeni dnevni unos za muškarce iznosi 420 miligrama, dok je za žene dovoljno 320 miligrama. Sve manje od toga može uzrokovati umor, bolove u mišićima i probleme s apsorpcijom kalcijuma, ali i gubitak sluha, depresiju, bubrežni kamenac i aritmiju.

Salata

Salata | Foto: Shutterstock

Nedostatak ovog minerala najčešće se povezuje sa stresom, trudnoćom, problemima s bubrezima, ali i povraćanjem i dijarejom.


Problemi sa sluhom
Magnezijum pomaže kod problema sa sluhom tako što sprečava stvaranje slobodnih radikala koji uzrokuju oštećenje i smanjuje zvonjavu u ušima ili tinitus. Upravo zbog toga stručnjaci veruju da je ovaj mineral važan za zdravlje svih onih koji rade na bučnim mestima kao što su aerodromi ili koncertne dvorane.

Depresija
Depresija može biti znak manjka magnezijuma, potvrdile su studije. Rezultati istraživanja potvrdili su da da su ljudi koji su pokušali samoubistvo imali znatno manji nivo ovog minerala nego drugi oboleli od depresije.

Srčana aritmija
Srčana aritmija, baš kao i depresija, može ukazivati na manjak magnezijuma. Upravo se zbog toga isti mineral koristi i u kontroli ove bolesti.

Bubrežni kamenac
Iako je uvreženo mišljenje da bubrežni kamenac nastaje zbog previše kalcijuma u organizmu, ali je zapravo posledica manjka magnezijuma. Ovaj mineral zapravo sprečava stvaranje kamenca tako što ne dopušta povezivanje kalcijuma i oksalata.

Prirodna rešenja
Spanać je najbolji izvor magnezijuma, a već 80 grama podmiruje tri četvrtine dnevnih potreba za tim mineralom. Osim ovog povrća, magnezijumom su bogati bademi, kikiriki, banane, krompiri, semenke bundeve i kivi.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP