Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Kuhinja

ZDRAVE ZAMENE ZA ŠEĆER

Jelo zasladite cimetom i jabukom

Autor: Alo! | 01.02.2015 - 09:40:00h | Komentara: 0

Ako se brinete zbog viška kilograma, i za zdravlje uopšte, evo nekoliko predloga kako da zamenite šećer.

Jabuke

Počnite dan kafom ili čajem zaslađenim cimetom, koji podiže imunitet, a u kolače i druge poslastice možete dodati usitnjeno suvo grožđe.

MED I SUVO GROŽĐE

Šargarepa i cvekla pružaju sočnost i slatki ukus desertima. Cveklu možete i osušiti, samleti u prah i koristiti kao dekoraciju za poslastice.
Veštački zaslađivači su, kažu stručnjaci, još nezdravija od šećera, pa radije posegnite za drugim namirnicama iz špajza.

Kakao i stevija


Kad vas uhvati želja za slatkim, napravite zdravi napitak s kakaom i stevijom, koja nema kalorija, ne sadrži ugljene hidrate i ne povisuje krvni pritisak. Slađa je od šećera 250 do 300 puta.
 

Za kolače sa korom usitnite suvo grožđe i dodajte u smesu umesto šećera, a jutarnju kafu zasladite s pola kašičice cimeta u prahu. Nije presladak, a i dobar je za imunitet upravo zimi, pa ga možete upotrebiti i kao zaslađivač za čaj, baš kao i med.

Cimet nemojte upotrebljavati za filove (i pudinge) koji moraju da se peku ili kuvaju. Upotrebljavajte med, kao i namirnice, poput javorovog sirupa, pirinčanog ili ječmenog slada.
Šolja belog šećera jednaka je 1 i 2/3 šolje javorovog sirupa, šoljici i po melase i trima šoljama ječmenog slada. Najčešće se beli šećer može zameniti smesom meda i suvog grožđa ili meda i suvih smokava u razmeri pola-pola.

Ananas

Ananas | Foto: Profimedia


ANANAS U RUMU

Sledeći put kad budete pripremali čokoladne kolače poput braunija, upotrebite šaku ispasiranih urmi. Dve trećine šolje urmi jednake su šolji šećera. Urme možete dodati i u palačinke, a dobra zamena za šećer su i rum i ananas.
Karamelizujte ananas u rumu, pa dodajte u smesu ili jogurt i uživajte u zdravom doručku. Sušene šljive, kajsije ili smokve koje imaju visoku koncentraciju zdravog šećera takođe mogu da posluže kao zdrava zamena.
Voćni hleb, peciva i kompote zasladite sušenim jabukama.
Kriške jabuka osušite i dodajte u pite ili musli s jogurtom za doručak.
Antioksidanse kojih nema u šećeru dobićete iz suvih brusnica. Možete ih dodati u smesu za mafine ili suve kolače. Pružaju slatki ukus, a siromašni su kalorijama. I vanila menja šećer, bilo kao ekstrakt ili u mahuni. Izvadite semenke iz mahune i dodajte kolačima.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP